Weekendweer: uitzonderlijk warme zaterdag

Nederland – Dit weekend verloopt een stuk warmer dan voorgaande dagen. Zaterdag zijn er zonnige perioden afgewisseld door hoge wolkenvelden. Daarnaast is Saharastof in de lucht aanwezig. Het wordt bijzonder warm met 22 tot lokaal 26 graden bij een stevige zuidenwind. Zondag is het vaak droog met 16 tot 20 graden, later op de dag stijgt de kans op een bui.

Bijzonder warme zaterdag met zon, wolken en Saharastof
Zaterdag wordt een warme lentedag met flink wat ruimte voor de zon, maar er trekken ook velden met hoge bewolking over. Bovendien is ook wat Saharastof in de lucht aanwezig, waardoor de lucht niet helemaal blauw van kleur is. De temperatuur stijgt naar maar liefst 22 graden in het noorden tot lokaal 26 graden of meer in delen van Noord-Brabant en Limburg. Waarschijnlijk komt het dan ook tot datumrecords. Er staat wel een stevige zuidenwind, windkracht 4 tot 5.

De zon is al behoorlijk krachtig. Na een lange tijd kan een onbeschermde huid verbranden. Er wordt namelijk zonkracht 3-4 verwacht.

Mooie zonsondergang
Zaterdagavond is het nog lang aangenaam met een afwisseling van wolken en zon en kan, door de aanwezigheid van Saharastof, waarschijnlijk van een spectaculaire zonsondergang genoten worden. In de loop van de avond en nacht naar zondag neemt de bewolking geleidelijk toe en stijgt de kans op een bui.

Vaak droog op zondag, maar minder warm
Zondagochtend komt mogelijk nog een bui voor, maar snel wordt het droog met een afwisseling van wolken en zonnige momenten. Pas in de loop van de avond neemt de kans op buien weer toe. De temperatuur komt met 16 tot 20 graden een aantal graden lager uit dan op zaterdag, maar daarmee is het nog altijd zacht voor de tijd van het jaar. Middagwaarden tussen 11 en 14 graden zijn namelijk gebruikelijk voor deze tijd van het jaar.

Na het weekend is het licht wisselvallig met wolken, zonnige perioden en soms een bui. Daarbij blijft het wel aan de zachte kant voor de tijd van het jaar.

Back to top button