Weekendweer: guur weekend op komst

Nederland – We krijgen dit weekend een heel ander weerbeeld voorgeschoteld dan eerder deze week. De temperatuur valt met 8 tot 10 graden beduidend lager uit, maar een stevige (noord)westenwind zorgt ervoor dat het nog een stuk kouder aanvoelt. Er trekken op beide weekenddagen bovendien talrijke buien over het land waarbij kans is op een enkele klap onweer en wat hagel.

Deze vrijdag is het nog relatief zacht met maxima die uitkomen tussen 10 en 14 graden. Wel verloopt de dag grijs met geruime tijd regen op veel plekken in het land. In het weekend valt de temperatuur een stuk lager uit dan eerder deze week en dat wordt veroorzaakt door een koudere luchtsoort die in de nacht naar zaterdag ons land binnenstroomt. Zaterdag overdag wordt het dan ook nergens meer warmer dan een graad of 10. En dat terwijl het afgelopen woensdag nog bijna 20 graden werd in het zuidoosten!

Maartse buien
De koudere lucht gaat gepaard met talrijke buien die zuidoostwaarts over het land trekken. Regionaal kunnen de buien stevig uitpakken met kans op hagel en een enkele klap onweer. Tussen de buien door zijn ook droge momenten waarbij de zon even doorbreekt. Zo’n setting kan al vrij snel fotogenieke luchten en/of regenbogen opleveren. Een dikke winterjas komt wel weer goed van pas, want een stevige westen- tot noordwestenwind maakt het voor het gevoel stukken kouder. Tijdens een intensieve bui kan de gevoelstemperatuur zomaar dalen richting het vriespunt.

Ook in de nacht naar zondag blijven verspreid over het land buien mogelijk. Het koelt uiteindelijk af naar 3 tot 5 graden.

Zondag opnieuw guur
Zondag verandert er weinig vergeleken met zaterdag. Verspreid over het land komt het wederom tot enkele stevige buien met kans op onweer en hagel. Later in de middag en aan het begin van de avond nemen de buien geleidelijk in activiteit af en in de tweede helft van de avond is het op de meeste plaatsen overwegend droog. Overdag wordt het niet veel warmer dan 8 of 9 graden, maar de wind laat het opnieuw fors kouder aanvoelen.

Al met al krijgen we dus te maken met een vrij guur weertype dit weekend. Na het weekend nemen de neerslagkansen af en in de loop van de nieuwe week loopt de temperatuur weer enkele graden op.

Bron
Weeronline
Back to top button