Wat zijn drukschakelaars en hoe werken ze?

Nederland – Wanneer vloeistoffen, lucht of gassen een bepaalde druk of instelwaarde bereiken, wordt een mechanisch of elektronisch mechanisme, een drukschakelaar genoemd, geactiveerd. Zuigers, membranen en membranen die bewegen of van vorm veranderen als reactie op veranderingen in systeemdruk zijn enkele voorbeelden van ontwerpen van drukschakelaars.

Een of meer contacten op een  pressostaat zijn aangesloten op de componenten van de schakelaar. Een contact kan een schakelaar met voldoende kracht sluiten of openen, afhankelijk van hoe deze is geconfigureerd. Hoewel er talloze manieren zijn om druk te detecteren, zijn elektromechanische of elektrische apparaten de meest voorkomende soorten drukschakelaars.

De meeste industrieën die HVAC, instrumentatie, gecomprimeerd gas, pompen en andere systemen gebruiken, hebben drukschakelaars nodig.

Werkingsprincipe van drukschakelaar:
Bij een normale drukschakelaar wordt één kant van een zuiger blootgesteld aan vloeistofdruk. Meestal is de luchtdruk aan de andere kant. De kracht van een voorgespannen veer compenseert de kracht die wordt gecreëerd door de vloeistofdruk. Door de zorgvuldige vormgeving van het oppervlak beweegt de zuiger pas bij het bereiken van een bepaalde druk. De setpointschroef drukt de veer voor. De activeringsdruk kan hoger of lager worden geregeld door de setpointschroef te verstellen.

Verschillende soorten drukschakelaars
Mechanische en elektrische drukschakelaars zijn de twee belangrijkste soorten drukschakelaars.

Mechanische drukschakelaar
Deze schakelaars, die eenvoudig en duurzaam zijn, worden vaak gebruikt voor eenvoudigere taken. Om de druk te regelen waarbij ze worden geactiveerd, gebruiken mechanische drukschakelaars een veer en een zuiger als triggers. De veer, die de inkomende druk tegengaat, kan worden gespannen met een stelschroef of knop. De druk waarbij een elektrisch contact plaatsvindt, heeft op zijn beurt een directe correlatie met de veerspanning.

De schakelaar keert terug naar de oorspronkelijke instelling in het geval van een drukwegval. Ter vergelijking: een elektronische drukschakelaar is minder geschikt voor het beheren van hoge spanningen en stroomsterkten dan een mechanische drukschakelaar.

Elektronische drukschakelaar
Een druktransducer, meestal een rekstrookje, is opgenomen in elektronische drukschakelaars en bijbehorende elektronica die signalen omzetten in een leesbare output. Een elektronische drukschakelaar heeft veel voordelen ten opzichte van een mechanische drukschakelaar. Enkele voordelen zijn een grotere nauwkeurigheid, minder contactslijtage, superieure stabiliteit op lange termijn, gebruiksgemak en de capaciteit voor miljoenen schakelcycli.

Verschillende toepassingen van drukschakelaars
De volgende lijst met thuis- en industrieel gebruik voor drukschakelaars omvat:

  • HVAC, gasflessen, luchtpompen en andere apparaten gebruiken drukschakelaars van luchtcompressoren om de luchtdruk in het systeem te bewaken en te regelen.
  • Oliedrukschakelaars worden gebruikt om te bepalen wanneer de oliedruk van de motor is gedaald wanneer deze onder het vooraf bepaalde niveau komt.
  • Drukschakelaars voor ovens worden gebruikt als veiligheidsuitrusting in commerciële en residentiële omgevingen. Wanneer de oven opstart, schakelen ze hem uit als er een lage luchtdruk is.
  • Zowel residentiële als commerciële constructies gebruiken een goede pompdrukschakelaar om water uit de put te halen en ervoor te zorgen dat het systeem voldoende druk heeft om water te geven zonder overdruk te worden.
  • Drukschakelaars regelen automatisch het debiet in waterpompen voor woningen, bedrijven en landbouw.
  • Een vacuümdrukschakelaar berekent de onderdruk of het vacuüm van het systeem. Deze onderdelen bevatten de volgende onderdelen: boilers, elektrische kachels, luchtcompressoren en transmissiesystemen.

Gebruik drukschakelaars van topkwaliteit
Drukschakelaars zijn een belangrijk onderdeel van verschillende high-end apparatuur. Het is daarom belangrijk dat bij aanschaf voor implementatie alleen de beste kwaliteit wordt gebruikt. Er zijn verschillende online aanbieders op de markt. Voordat u echter een aankoop doet, moet u goed onderzoek doen. Als u de juiste leverancier hebt gevonden, neem dan snel contact met hen op.

Telefoonnummers en e-mail-ID’s zijn beschikbaar op de website die u kunt gebruiken om contact met hen op te nemen. U kunt contact met hen opnemen en uw behoefte aan hen doorgeven. Bij goede bedrijven kun je ook kortingsaanbiedingen krijgen.

Back to top button