Wat valt er te beleven op het Kultuureiland Damsterplas in Steendam deze zomer?

Steendam – Rondom de Damsterplas in Steendam bevindt zich een schitterend park met twee strandjes waar de natuur op een groot gedeelte haar gang kan gaan.

Op een deel van het terrein wordt het Belevenispark Kultuureiland Damsterplas nu volop bewerkt tot een samensmelting van natuur, kunst en cultuur. Er zijn al een aantal thematuinen aangelegd, diverse podia, zitplekken aan het water en een kronkelig wandelpad door de wilde bloemenweide. Een heerlijke plek om van de flora, fauna en kunstobjecten te genieten en waar kinderen naar hartelust kunnen ontdekken en spelen in de natuur.

Het Kultuureiland Damsterplas is elke dag vrij toegankelijk tenzij er besloten activiteiten plaatsvinden waarbij het terrein gedeeltelijk afgesloten zal zijn. Er zijn diverse routes voor het hele gezin rondom de Damsterplas zoals speur- en speltochten. Als de vlag uithangt is de T-tuin geopend en kunt u genieten van een kopje koffie of (ijs)thee uit onze tuin en zijn er ijsjes te koop.

De komende tijd zullen er bovendien steeds vaker leuke en artistieke activiteiten georganiseerd worden. Zo wordt er gewerkt aan een creatief en educatief aanbod van demonstraties en/of workshops zoals bloemen en kruiden verwerken in eetbare en andere producten, thematische natuurwandelingen en rondleidingen.

De komende weken staat er een bijzondere informatiebus op het terrein waar u terecht kunt met vragen over de projecten, activiteiten en evenementen van stichtingen De Draad, het Beleveniscollectief en het Kultuureiland en over festival Art Carnivale en Kunst- en Cultuurhuis De Ent. Op zondagen wordt er binnenkort gestart met een minimarkt met verkoop van kunstzinnige en natuurlijke producten waaronder eigen producten van het Kultuureiland. Ook zullen er zaagdemonstraties houtbewerking te zien zijn en andere kunstwerken in wording. En wie weet wat u verder langs de routes op het terrein aan zult treffen: spontane muzikanten, verhalenvertellers of theatrale figuren kunnen zomaar opduiken…

De innerlijke mens wordt ook bediend. Vanuit de veldkeuken zullen er smakelijke arrangementen worden aangeboden. Kinderen en hun ouders kunnen ook zelf lekkere dingen gaan maken met eetbare bloemen en kruiden. Zelf je eigen bloementhee, gebakje of ijsje maken, het kan allemaal! 

U kunt komen kijken en soms ook (spontaan) meehelpen bij de totstandkoming van  kunstobjecten zoals het helpen maken van stapstenen in natuurvormen of de enorme kunststof vis voorzien van schubben: een creatieve en gezellige middag waarbij deelnemers de vis met CD’s gaan beplakken als kunst- en recyclingproject. Omdat werkzaamheden in de tuinen deze zomer natuurlijk doorgaan kan de organisatie ook hier helpende handen gebruiken. Als u zelf een bijdrage wilt leveren kunt u zich bij de informatiebus aanmelden als vrijwilliger, donateur, artiest of als participant in kunstprojecten.

WORKSHOP SPEKSTEEN BEWERKEN VOOR KINDEREN

* Bewerken van speksteen o.l.v. beeldend kunstenaar Petra Sikkema.   
Maak b.v. een mooie ketting die mee naar huis mag.   
Minimaal/maximaal aantal deelnemers: 12.
Wanneer: woensdagmiddag 4 augustus van 14.00 – 16.00 uur voor
kinderen vanaf 6 jaar. Kosten per deelnemer 7,50 euro inclusief materiaal, iets lekkers en drinken.

WORKSHOP POTTENBAKKEN VOOR VOLWASSENEN

* Pottenbakken op een draaischijf o.l.v. pottenbakker Harrie Neutel.
Het gemaakte product wordt gebakken in het atelier van Harrie waarna hij  het naar ons opstuurt. De deelnemers kunnen hun gebakken product daarna op komen halen om mee naar huis te nemen.
Wanneer:  vrijdagmiddag 27 augustus van 14.00 – 16.30 uur.
Minimaal/maximaal aantal deelnemers: 20.

Kosten per deelnemer 25,00 euro inclusief materiaalkosten, koffie/thee met wat lekkers en een koud drankje tussendoor.

Data en tijden van specifieke activiteiten en workshops worden gepubliceerd op: www.facebook.com/Kultuureiland.

Aanmelden voor de workshops kan door een E-mail te sturen naar: Kultuureiland@gmail.com

Back to top button