Als je een conflict hebt met een of meerdere partijen dan zou je een mediator in kunnen schakelen. Hij of zij zal alle partijen begeleiden tijdens de mediation. Hierbij is het de bedoeling om het geschil op te lossen. Maar om dit te laten werken, moeten beide kanten bereid zijn om hierover te onderhandelen. Dit moet vrijwillig gebeuren. Met andere woorden, één van de partijen moet niet gedwongen om aan de mediation mee te doen.
De betekenis van mediation is simpel gezegd conflictbemiddeling, want dat is het nou eenmaal. Het is het oplossen van een conflict onder begeleiding van een mediator. Dit heeft verscheidene voordelen. Om te beginnen zal een zaak sneller opgelost worden met mediation dan wanneer het voor de rechter komt. Een bijkomend voordeel hiervan is dat het over het algemeen goedkoper is dan een rechtszaak. Onderzoek van de Raad bij rechtbanken en het Juridisch Loket heeft uitgewezen dat tweederde van de zaken waarbij mediation gebruikt wordt binnen vijftien weken zijn opgelost. Bovendien zijn in meer dan 75 procent van deze zaken alle partijen tevreden met het resultaat.
Een ander voordeel van mediation is dat de oplossing vaak beter aansluit op de wensen van alle partijen. Dit komt natuurlijk doordat beide kanten zelf met een uitkomst moeten komen, want dit gaat de mediator niet voor ze doen. In principe zie je vaak bij mediation dat de uiteindelijke oplossing een compromis is. Hierdoor is een redelijke verstandhouding na een succesvolle mediation zeker mogelijk, wat bij een rechtszaak minder vaak het geval zal zijn.
De mediator is al enkele keren genoemd in dit artikel, maar mogelijk is het nog niet duidelijk wie hij of zij is. De mediator is namelijk een onafhankelijk persoon die ingehuurd kan worden. Hij/zij zal ervoor zorgen dat elke partij zijn verhaal kan doen. Ook zal de mediator helpen om samen te zoeken naar een oplossing die voor iedereen werkt. Bovendien zet de mediator de afspraken die gemaakt worden om de zaak op te lossen op papier. Dit staat ook wel bekend als de slot- of vaststellingsovereenkomst. De mediator is dus eigenlijk een bemiddelaar.