Wat is fast fashion en wat maakt dat trends zo snel veranderen?

Nederland – Trends komen en gaan, maar tegenwoordig bijna sneller dan ooit tevoren. De mode industrie staat constant aan en draait overuren. Zo kan een populair kledingstuk het ene seizoen helemaal het einde zijn en loopt iedereen er mee rond, terwijl het jaar daarna nooit meer wordt aangetrokken. De spotlight verandert met het seizoen, en vaak zelfs nog met de maand. Het is soms bijna niet meer bij te benen. Wat maakt nu dat trends zo’n belangrijk onderdeel zijn van onze kledingkast, hoe kan het dat ze zo snel veranderen en wat betekent dat voor jou als consument?

Fast fashion; wat is het nu eigenlijk?

Beginnend bij het begin; wat is fast fashion nu eigenlijk? Kort gezegd, fast fashion is een manier van productie en verkoop waarbij kleding in een rap tempo wordt ontworpen en geproduceerd om zo aan de laatste modetrends te kunnen voldoen. Het zijn grote hoeveelheden, vaak goedkoop, die in een enorm korte tijd aan de behoevende vraag van consumenten voldoen. De hoge hoeveelheid tegen een laag tarief waar wordt geproduceerd komt vaak omdat het in landen wordt gemaakt waar arbeid en materiaal enorm goedkoop is. Het is een manier waarop consumenten constant worden geprikkeld nieuwe kleding te kopen om zo aan de nieuwe modetrends te voldoen. Het is bijna een fair of missing out wanneer je niet met de nieuwe trend meegaat. Mensen zijn enorm gedreven om in de mode te blijven.

Waarom veranderen trends snel?

De reden dat trends nog zoveel sneller veranderen dan ooit tevoren is terug te koppelen aan het hoge gebruik van social media tegenwoordig. Beroemdheden of influencers maken reclame of zetten een trend op. Mensen willen dragen wat zij dragen. Op diverse platformen zoals Tiktok of Instagram wordt gepost over nieuwe trends waardoor het zich in een rap tempo over een groot publiek verspreidt. Fast fashion speelt hier logischerwijs op in en zorgt ervoor dat die trends zo snel mogelijk in de schappen verschijnen. Dit kan variëren tussen een aantal weken tot soms wel een aantal dagen. Dit alles om de consument geprikkeld te houden en klanten terug te laten komen.

De andere kant van fast fashion

Wat langzamerhand steeds vaker aan het licht komt en waar ook medens influencers het steeds vaker over hebben is het duurzame gebruik en omgang met kleding. Fast fashion productie is, vaak, van lagere kwaliteit door de materiaalkeuzes die er worden gemaakt. Het is goedkoper en makkelijker te verwerken. Dit resulteert ook in de relatief lage prijzen van deze kleding. Het nadeel is dus dat kleding sneller slijt en vaker aan vervanging toe is; slecht voor de portemonnee van de consument dus.

Een populaire duurzame keuze; hoogwaardig denim

Een alternatief voor fast fashion is het investeren in hoogwaardige stoffen, zoals kwalitatieve spijkerstof. Hoewel de aanschaf van een hoogwaardige “straight leg jeans” misschien meer kost, gaat deze veel langer mee. Goede denim behoudt zijn vorm, kleur en stevigheid, zelfs na tientallen keren dragen en wassen. Dit maakt het een slimme keuze voor mensen die waarde hechten aan duurzaamheid en kwaliteit.  Het wordt steeds vaker gedaan; investeren in hoogwaardige stoffen voor kleding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kwalitatieve spijkerstof. Goede spijkerstof blijft in vorm, verkleurt niet, blijft stevig na een aantal wasbeurten en scheurt niet snel door. Al met al slijt het een stuk minder snel. Mogelijkheid is dat je geen twee tientjes meer betaalt, maar nu eerder richting de vijftig of zestig gaat. Echter, deze gaat veel langer mee en op de lange termijn zal het je portemonnee ten goede doen. Check op voorhand of de website of winkel iets vermeldt over het produceren van kwalitatief goede jeans en probeer meer tijdloze items aan te schaffen.

Back to top button