17.9 C
Delfzijl
zondag 15 september 2019
Home Weer en natuur Warmte komt niet terug met Pinksteren

Warmte komt niet terug met Pinksteren

Nederland – Het bijzonder warme weer is na vandaag voorbij en komt op korte termijn niet terug. Met 17 tot 20 graden hebben we in het pinksterweekend normale temperaturen voor begin juni. Daarmee is het zo’n 10 graden kouder dan vandaag. Er zijn veel stapelwolken en er kunnen enkele buien ontstaan. Er zijn ook droge perioden en dan is het met een beetje zon al snel lekker. Vorig jaar werd het juist op veel plaatsen zomers, met veel zon en in het zuiden een onweersbui.

Volgend weekend hebben we waarschijnlijk te maken hebben met een zuidwesten- tot westenwind. Het gaat niet heel hard waaien, maar met deze windrichting hoeven we niet te rekenen op zomerse tot tropische temperaturen zoals vandaag. Volgens de huidige berekeningen is het 17 graden aan de kust tot 20 graden in het zuidoosten en oosten van het land. Voor de tijd van het jaar zijn dit hele normale waarden en is het zelfs een graadje koeler dan gemiddeld. Mogelijk wordt het op maandag in het oosten een paar graden warmer.

In de vrij koele lucht kunnen makkelijk stapelwolken ontstaan en de kans op zeer zonnige dagen is klein. Ook geven de modellen een aanzienlijke kans op enkele buien. Toch kan het regionaal prima weer worden als het een tijd droog blijft en de zon schijnt.

Zonnig en zomers warm
Vorig jaar was het heel ander weer. De zon scheen uitbundig en regionaal kwamen wolkenvelden voor. Op Eerste Pinksterdag trokken wolkenvelden langs de westkust. Met 19-25 graden was het warmer dan normaal. Alleen in Hoek van Holland werd het slechts 15,8 graden. Tweede Pinksterdag werd het nog warmer met 21 graden op de Wadden en 24-27 graden in de rest van het land. Het was toen zonnig. Over het zuiden trokken wolkenvelden en later in de middag en avond ook enkele (onweers)buien. In Zuid-Limburg viel plaatselijk 40 mm regen.

Advertenties
Advertenties