Warmste nacht ooit; Minimumtemperatuur van 22,9 in De Bilt

Nederland – Met 22,9 graden in De Bilt was afgelopen nacht de warmste nacht die ooit gemeten is. Daarnaast was het eerste officiële tropennacht van dit jaar en de zevende sinds 1901. Op grote schaal was sprake van minima van 20 graden of meer. Het warmst bleef het in Deelen met 25,6 graden. Vandaag wordt de laatste snikhete dag. Vanavond, komende nacht en morgen zorgen onweersbuien voor verkoeling.

Op veel plaatsen kwam de temperatuur afgelopen nacht niet onder de 20 graden. Met 22,9 graden in De Bilt was het een officiële tropennacht. Op een aantal plaatsen was het nog warmer met als hoogste minima 25,6 in Deelen en 25,1 in Volkel. Omdat het vanavond lang heet blijft is de kans groot dat deze waarden als minimumtemperatuur van vandaag overeind blijven.

Absolute warmterecords
De oude warmterecords stonden op 27 juli vorig jaar. Toen werd het in De Bilt niet kouder dan 22,4 graden. Het landelijke record stond op naam van Deelen. Daar werd het niet kouder dan 24,4 graden. Daarmee zijn vannacht de absolute warmterecords verbroken.

Gisteren meer dan 40 graden
Gisteren werd het lokaal meer dan 40 graden. Zo extreem wordt het vandaag waarschijnlijk net niet. De maximumtemperatuur komt vanmiddag uit tussen 33 graden in het westen en 39 in het zuidoosten. In het westen van Zeeland zou de temperatuur misschien zelfs onder de 30 graden kunnen blijven.

Aan het einde van de middag is in het zuiden al kans op een lokale onweersbui. Vanavond en komende nacht volgen meer buien in het zuiden en westen van het land. Hierbij is kans op hagel en windstoten.

Hitte verdwijnt dit weekend
Zaterdag komt het in het hele land tot regen- en onweersbuien. Lokaal kan zeer veel neerslag vallen. De buien verdrijven de hitte, maar in het oosten en noordoosten kan het nog 30-31 graden worden. Zondag wordt het 21-28 graden. Online bericht: https://nieuws.weeronline.nl/26-7-2019-live-blog-extreme-hitte

Back to top button