fbpx
zondag 05 december 2021
11.3 C
Delfzijl

Warmetruiendag niet koud, daarna wel winterweer

Nederland – Morgen is het Warmetruiendag. In grote delen van het land is het zacht voor begin februari met 7-10 graden. In Noord-Nederland is het met 3-6 graden wat kouder. Vanaf het weekend is een warmte trui harder nodig. Het wordt kouder en er is grote kans op sneeuw.

Vrijdag wordt een rustige weerdag. Het is overwegend bewolkt en het kan soms een beetje regenen, maar een kletsnatte dag wordt het niet. De wind is zwak of matig en is zuidoost tot oost.

In het zuiden kan het lokaal 10 graden worden. In Amsterdam, Utrecht en Arnhem ligt de middagtemperatuur rond 8 graden. Daarmee is Warmtetruiendag een makkie. Kouder is het in Noord-Nederland met circa 5 graden in Friesland en Drenthe. Op de Wadden en in Groningen blijft het kwik steken rond 4 graden.

Daarmee is het in Noord-Nederland normaal tot iets kouder dan gebruikelijk voor begin februari. In het midden en zuiden is het zacht voor de tijd van het jaar. Gemiddeld komt de middagtemperatuur in de eerste week van februari in deze regio’s uit op een graad of 6.

Winters weer op komst
In het weekend wordt het kouder en vanaf zondag is het waarschijnlijk een aantal dagen winters. Hoe koud het precies wordt is nog wel vrij onzeker. Wel worden de kansen op een dik pak sneeuw steeds groter. Mogelijk zijn er fikse verschillen in het land waarbij het in het noorden veel kouder is dan in Zuid-Nederland. Ook is er grote kans op veel sneeuw.

Wat is Warmetruiendag?
Warmetruiendag is een gekozen vrijdag in de eerste helft van februari. Op deze dag is het idee om de verwarming lager te zetten en een dikke trui aan te trekken. Hiermee wordt een bijdrage geleverd om klimaatverandering te vertragen. Als heel Nederland een dag de thermostaat één graad lager zet bespaart dit circa 6,3 miljoen kilo CO2-uitstoot.

Vorig jaar volop zon, 2019 de warmste
Vorig jaar verliep Warmetruiendag zonnig en droog. ’s Middags was het vrij zacht met 7-10 graden, maar de dag startte op veel plaatsen met lichte vorst.

In 2019 beleefde Nederland de warmste Warmetruiendag sinds de invoering in 2007. Het was zonnig en in Zuid-Nederland liep het kwik zelfs op naar 15-17 graden. Een warme trui was helemaal niet nodig, een T-shirt volstond.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,327VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer