Warme maandag met buien, dinsdag en woensdag droog

Nederland – Er wordt tijdelijk warme lucht aangevoerd. Op deze zondag is het 17 tot 19 graden, maar maandag kan de temperatuur in het oosten en zuidoosten stijgen naar 20 of 21 graden. Het is pas weer de eerste warme dag sinds 15 september. De dag begint overwegend maandag droog, maar later op de dag volgen vanuit het zuiden buien, in het zuidoosten kan het daarbij ook onweren. De dagen daarna wordt het geleidelijk minder warm, maar is het wel droog en schijnt geregeld de zon.

Met een zuidelijke wind wordt relatief warme lucht uit Frankrijk en Spanje naar ons land geblazen. Op deze zondag loopt het kwik al op naar 17 tot 19 graden. Morgen kan het in het oosten en zuidoosten 20 of 21 graden worden. In de rest van het land blijft het kwik onder 20 graden en is het maximaal 18 of 19 graden. Temperaturen van een graad of 15 zijn gebruikelijk in deze tijd van het jaar. De dag begint op veel plaatsen droog, maar vanuit het zuiden volgen in de middag buien. In de gebieden met de hoogste temperaturen kan het bij buien tot onweer komen.

Dinsdag en woensdag worden een tweetal droge dagen met geregeld zonneschijn. De wind draait naar het oosten en daarmee wordt minder warme lucht aangevoerd. Doordat er over het algemeen niet veel wind staat zijn deze dagen prima voor een herfstwandeling. De temperatuur komt wat lager uit en ligt tussen 14 en 18 graden.

Geen datum-warmterecords
Tot landelijke of officiƫle datum-warmterecords komt het overigens niet. In het verleden is het op 17 oktober wel eens warmer geweest. Zo steeg de temperatuur op 17 oktober 1930 in Maastricht naar 24,9 graden. Het record voor De Bilt staat op 21,2 graden. Op 18 oktober staat het landelijke temperatuurrecord zelfs op een zomerse 27,2 graden. Deze waarde werd in Maastricht gemeten in 1921.

Twintigers in oktober vrij normaal
Temperaturen boven 20 graden zijn vrij normaal in oktober. Volgens het klimaatgemiddelde 1991-2020 stijgt de temperatuur in De Bilt op twee dagen naar 20 graden en meer. In het zuidoosten van het land komt het gemiddeld op drie dagen tot een warme dag. Dit jaar zijn nog geen twintigers genoteerd in oktober en de laatste landelijke warme dag met een middagtemperatuur van 20 graden en meer dateert van 15 september.

De meest late twintiger in De Bilt werd op 30 oktober 2005 genoteerd. Het werd toen 21,1 graden. De meeste late landelijke warme dag was op 7 november. In 1955 werd het in Eindhoven 20,1 graden.

Bron
Weeronline
Back to top button