Nederland – Waardebeleggen, ook wel value beleggen of value investing genoemd is een strategie voor het nemen van beleggingsbeslissingen dat in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw werd ontwikkeld door Benjamin Graham en David Dodd (beide studeerden aan de Columbia Business School). Ondanks dat deze strategie dus al even bestaat is deze ook nog van waarde in de huidige markt. Bekende waardebeleggers zijn bijvoorbeeld Warren Buffet en Rolf Stout. Maar wat is waardebeleggen dan precies en wat zijn de voor- en nadelen? Lees dit artikel om daar achter te komen!
Wat is waardebeleggen?
Waardebeleggen is een beleggingsstrategie waarbij aandelen worden gekocht die voor minder dan hun intrinsieke of boekwaarde lijken te worden verhandeld. Waardebeleggers kiezen actief aandelen waarvan ze denken dat de aandelenmarkt ze onderschat. Deze beleggers geloven dat de markt overactief reageert op goed en slecht nieuws, wat resulteert in koersbewegingen die niet overeenkomen met de lange termijn basisprincipes van een bedrijf. Dit biedt de mogelijkheid om winst te maken door aandelen te kopen tegen gereduceerde prijzen. Maar waarom werkt waardebeleggen dan? En wat zijn de basisprincipes?
De basisprincipes van waardebeleggen
Als een belegger succesvol wilt zijn met waardebeleggen dan is het noodzakelijk dat deze een aantal principes consequent toepast. Uit alle onderzoeken en boeken over waardebeleggen zijn een paar belangrijke principes te halen. Deze basisprincipes van waardebeleggen zijn:
· Baseer de belegging altijd op onderzoek, feiten en cijfers van de onderneming. Dus op kwantitatieve cijfers in plaats van marktsentiment. Lees bijvoorbeeld rapporten van het bedrijf en het nieuws van de branche waarin het bedrijf actief is.
· Beleg in ondergewaardeerde aandelen, maar dus wel op basis van echt onderzoek.
· Selecteer aandelen met een lage volatiliteit. Wanneer een onderliggende waarde van een aandeel een stabiele koers heeft, en dus geen grote uitschieters heeft naar boven of naar beneden, is er sprake van lage volatiliteit. Een onderliggende waarde dat wild beweegt heeft een hoge volatiliteit.
· Wees geduldig, waardebeleggen is voor de lange termijn. Het is niet gebruikelijk dat de koerswaarde van een ondergewaardeerd aandeel binnen bijvoorbeeld een week omhoog schiet.
· Houdt rekening met een veiligheidsmarge.
De term “veiligheidsmarge” wordt veel gebruikt bij het waardebeleggen. Maar wat betekent het?
Veiligheidsmarge
Een veiligheidsmarge, in de beleggingswereld ook vaak margin of safety genoemd is eigenlijk niks anders dan een soort van buffer. Net zoals mensen vaak een spaarpotje hebben voor hun persoonlijk financiën voor als het even tegenzit, willen beleggers graag ook een buffer hebben als zij aandelen kopen.
Als we kijken naar waardebeleggen is de veiligheidsmarge het verschil tussen de koers van een aandeel en de intrinsieke waarde. De koers van een aandeel is makkelijk te achterhalen. Dat is de prijs waartegen het aandeel op dit moment wordt verhandelt op de beurs. De intrinsieke waarde is de waardering die een belegger het aandeel geeft op basis van zijn verwachtingen voor de toekomst.
De veiligheidsmarge betekent dus eigenlijk dat de aannames van de belegger heel erg fout moeten zijn om de investering niet te laten werken. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat iedereen die goed onderzoek doet succesvol zou kunnen waardebeleggen.
Succesvol waardebeleggen
Succesvol waardebeleggen is dus alleen weggelegd voor beleggers die de tijd en moeite nemen om zich te verdiepen in de achterliggende prestaties van het bedrijf waarin zij willen gaan investeren. Daarnaast onderscheiden succesvolle waardebeleggers zich van de doorsnee belegger door vooral te kijken naar de lange termijn. Geduld is een schone zaak, en dit geldt zeker bij waardebeleggen.
Dit is dan eigenlijk ook gelijk het grootste nadeel van waardebeleggen. Het kan erg lang duren voordat een ondergewaardeerd aandeel terugkeert naar zijn intrinsiek eerlijke prijs. Als waardebelegger is het dus mogelijk dat een positie jarenlang vastgehouden moet worden totdat het marktsentiment verandert.
Al met al kan waardebeleggen dus een interessante beleggingsstrategie zijn voor beleggers die het niet erg vinden om veel onderzoek te doen en om hun aandelen voor langere termijn vast te houden.