Nederland – Het starten van een cateringbedrijf is voor velen een droom. Er zijn ZZP’ers die heel klein beginnen, bijvoorbeeld vanuit de eigen keuken, en langzaamaan groeien naar het bezitten of huren van een eigen bedrijfspand. Anderen hebben de mogelijkheid om het direct groter aan te pakken. Ieder begin is mooi, maar brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee. Voordat je kunt uitkijken naar een succesvolle opening van je cateringbedrijf zijn er nog heel wat zaken waar je aan moet denken. Wij benoemen er een aantal.
Zoek naar een verpakkingsleverancier die bij je past
Op de eerste plaats is het goed om te zoeken naar een leverancier die alle nodige verpakkingsmaterialen voor je cateringbedrijf kan leveren. Een bedrijf zoals PackagingDirect heeft veel verschillende soorten verpakkingen voor voedingsmiddelen in het assortiment. Samenwerken met één partner betekent vaak een betere service en een lagere prijs. Het voorkomt ook dat je voor elk project moet zoeken naar een geschikte leverancier. Je hebt direct een uniforme uitstraling, waardoor je professioneler overkomt bij klanten.
Gebruik aluminium bakjes voor warme en koude gerechten
Aluminium bakjes zijn eigenlijk onmisbaar in de catering. Ze zijn makkelijk te stapelen en zeer stevig. Je kunt de aluminium bakjes gebruiken voor zowel koude als warme gerechten. Ze voorkomen lekken via de onderzijde en kunnen tijdens transport goed worden afgesloten. Daarnaast zijn deze bakjes ook gewoon netjes om te zien en kunnen ze worden gebruikt als serveerschaal op tafel. Het zorgt voor een professionele, schone indruk.
Zorg ervoor dat je concept bij je doelgroep past
Voordat je volop aan de slag gaat met promoten en inkopen is het belangrijk om duidelijk te stellen wat voor cateringbedrijf je precies wilt gaan starten. Wil je je gaan richten op bruiloften, verjaardagsfeesten en vrijgezellenfeesten of ga je voor de zakelijke lunches en professionele meetings? Dit maakt een groot verschil voor je aanpak. Het is belangrijk dat je concept en je doelgroep goed op elkaar afgestemd zijn. Dit kan het verschil betekenen tussen goed opvallen en verdwijnen in de menigte.
Oplossingen voor opslag, transport en hygiëne
Als cateringbedrijf heb je natuurlijk te maken met voedselveiligheid. Hiervoor moet je de nodige voorbereidingen treffen. Het is belangrijk dat je keuken voldoet aan alle gestelde eisen op het gebied van hygiëne. Daarnaast moet je precies weten hoe je voedsel veilig bereidt, koelt en vervoert. Je hebt gastronoombakken nodig, maar ook koelboxen of koeltassen. Alle gerechten, warm en koud, moeten tijdens het transport goed op temperatuur blijven.
Investeer in zichtbaarheid bij je doelgroep
Een goede start is het halve werk. Het is goed om alvast te investeren in je zichtbaarheid voordat je daadwerkelijk van start gaat. Bouw al een stuk naamsbekendheid op, onder meer door te verschijnen op netwerkbijeenkomsten en actief te zijn op social media. Vraag je eerste klanten ook altijd om een openbare review op een onafhankelijke website. Positieve reviews kunnen meer voor je cateringbedrijf betekenen dan je vooraf vaak denkt.




