VV Farmsum wint thuis met 4-3 van Groninger Boys koploper in de poule

Farmsum – Zondagmiddag stond de derde bekerwedstrijd op het programma voor de rood-gelen. Op het eigen Sportpark Tuikwerd was Derdeklasser Groninger Boys de tegenstander, met 6 punten uit 2 wedstrijden de trotse koploper in de poule.

Maar dit was niet alleen de wedstrijd Farmsum tegen Groninger Boys maar dit was ook de wedstrijd tussen 2 clublegendes, 2 van de beste amateur aanvallers van de laatste 15 á 20 jaar: Herbert van Brugge(Farmsum) en Freddy de Grooth (Groninger Boys).
Op een goed gevuld Sportpark Tuikwerd zagen de toeschouwers dat Farmsum fel en goed voetballend aan de wedstrijd begon. Met Andreas Tjalma als verdedigend leider stonden de rood-gelen van meet af aan als een huis en kwamen de stadjers er niet doorheen. De eerste grote kans was dan ook voor de thuisploeg.

In de 13e minuut was het Herbert van Brugge die oog in oog met de keeper de bal voor zijn mindere linkerbeen kreeg en de bal net naast het doel werkte. Nog geen minuut later was daar al de tweede grote kans. Herbert van Brugge trok de bal strak voor het doel langs en was het collega spits Alwin Nap die de bal in het zijnet schoot.

Groninger Boys speelde slordig en verloor bijna alle duels en kon pas in de 16e minuut het eerste speldenprikje uitdelen maar keeper Damon Vos werd er niet warm of koud van en een minuut later had de bal er zo maar weer in kunnen liggen aan de andere kant. Het was Rowin Fambrene die Alwin Nap bediende die vervolgens langs twee man soleerde maar helaas op de keeper stuitte.

In de 27e minuut kon er dan eindelijk gejuicht worden aan Farmsumer zijde en kwam de verdiende 1-0 voorsprong op het scorebord. Na een schot van Alwin Nap moest de stadjer keeper de bal lossen en was Alwin Nap er als de kippen bij om de bal er alsnog in te schieten, de keeper trok echter als Henk Grol in zijn beste dagen Alwin naar de grond maar de uitstekend fluitende Jan van Leeuwen gaf voordeel en zag Alwin Nap alsnog de bal in het doel werken, 1-0.

Stond hier dan een klein wonder te gebeuren? Na een prima schot van Groninger Boys en dito redding van Damon Vos was het wederom Farmsum dat de aanval zocht.
Het was Herbert van Brugge die in de 37e minuut de bal vanaf links voorgaf en de altijd attente Alwin Nap nam het leder in één keer op de pantoffel en schoot de bal in de verre hoek, 2-0. En waar de stadjers het drukker hadden met elkaar en de scheidsrechter was het Farmsum die tot de rust niks meer weggaf en met een dik verdiende maar onverwachte 2-0 voorsprong aan de thee ging.

Na de rust leek Groninger Boys iets beter in de wedstrijd te komen en in de 52e minuut was daar de aansluitingstreffer. Een afgeslagen schot werd door een van de stadjers alsnog hoog in het doel geschoten, 2-1.

En dan is de verwachting natuurlijk dat de veel hoger geklasseerde ploeg doordrukt en het alsnog rechttrekt maar het was wederom de thuisploeg die scoorde. In de 57e minuut werd Herbert van Brugge de diepte ingestuurd en die verschalkte de keeper met een fantastisch stiftje waar zoveel gevoel in lag dat zelfs toeschouwers van de stadjers ervoor klapten, 3-1.

Groninger Boys moest reageren want hun zeker lijkende volgende ronde stond zwaar op de tocht. In de 69e minuut was het Andre Toxopeus die een speler omver duwde in de eigen zestien meter en de scheidsrechter kon niet anders dan de bal op de stip leggen. Dit buitenkansje werd overtuigend in de kruising geschoten door Freddy de Grooth, die tot dan toe nog niks had laten zien en er een beetje verloren bijliep, 3-2.

Groninger Boys bleef drukken en de tot dan toe perfect spelende Farmsumers kwamen niet meer aan voetballen toe maar bleven werken en knokken voor elke bal.
Het was aftellen voor een ieder die een rood-geel hart heeft maar in de 83e minuut was daar dan toch de domper. Nadat een schot van de stadjers gepareerd werd door keeper Damon Vos was het Freddy de Grooth die de bal alsnog binnen kon koppen en zo de gelijkmaker op het scorebord verzorgde, 3-3.

De wedstrijd leek op een gelijkspel af te stevenen tot de 92e minuut. Een vrije trap voor de thuisploeg werd de zestien in geslingerd en als bij toeval kwam de bal voor de voeten van Herbert van Brugge. En waar de stadjer legende zwaar tegenviel was het de Farmsumer legende die eigenhandig zijn status volledig waarmaakte en de bal in de verre hoek binnenschoot en Sportpark Tuikwerd liet ontploffen van vreugde, 4-3.

Na de aftrap en meerdere tijdsondersteuningen voor de scheidsrechter werd het zelfs nog bijna 5-3 maar Reza Fambrene mikte de bal net naast het doel. Dit was tevens de laatste actie van de wedstrijd en daar was dan het verlossende eindsignaal.

Een heuse wereldprestatie van de Farmsumers die met passie, strijd en goed voetbal een derdeklasser wist te verslaan. Groninger Boys is op doelsaldo wat gelukkig verder naar de volgende ronde en we wensen ze daar dan ook heel veel succes toe.

Je hebt soms van die wedstrijden waar je bij moet zijn geweest om het te geloven en dit was er 1 van, een legendarische wedstrijd voor de mannen van trainer Daniël Venhuizen.

Volgende week staat de eerste competitieronde op het programma. Op het eigen Sportpark Tuikwerd is dan Nieuweschans de tegenstander, de aftrap is om 14.00.