Vrouw voorkomt bankpas fraude: politie wacht in de woning verdachte op

Eemsdelta – De politie heeft vrijdag een 19-jarige vrouw uit Heereveen aangehouden nadat deze had gepoogd een inwoonster van de gemeente Eemsdelta op te lichten. De vrouw werd eerder op de dag zogenaamd door de bank gebeld met de mededeling dat een medewerker van de bank haar bankpas even moest scannen anders zou de vrouw niet meer verzekerd zijn.

De vrouw zou de bankpas met pincode in een enveloppe moeten stoppen en moeten afgeven aan een medewerker van de bank die de enveloppe aan de deur kwam halen. Ook moest ze al het geld wat ze op de spaarrekening had staan overmaken naar de lopende rekening zodat er niks mis kon gaan.

De vrouw, die een paar weken eerder ook al slachtoffer was van oplichting via dezelfde wijze, schakelde gelijk de politie in. De politie heeft zich in de woning van de meldster opgehouden totdat de verdachte de enveloppe kwam ophalen.

Dit gebeurde uiteindelijk en zo konden de agenten de 19-jarige vrouw aanhouden. Het vermoeden bestaat dat de vrouw niet alleen handelde, de politie heeft de zaak in onderzoek.

Telefonische babbeltruc
Via de telefoon kunnen oplichters ook u benaderen. De beller doet zich voor als bankmedewerker of medewerker van een andere belangrijke organisatie. Zij proberen u te overtuigen om direct geld over te maken of ze proberen belangrijke informatie bij u los te krijgen zoals uw inloggegevens, pincodes of beveiligingscodes. Soms wordt zelfs gevraagd om direct toegang te geven tot uw computer.

Wat kunt u zelf doen?
Vertrouwt u het niet helemaal? Verbreek de verbinding en zoek zelf het telefoonnummer van de organisatie op. Bel vervolgens de organisatie om te controleren of het verzoek dat ze u deden klopt.
Banken en andere organisaties zullen NOOIT om persoonlijke inloggegevens vragen of een bankpas thuis op komen halen.

Bent u slachtoffer?
Bent u zelf slachtoffer geworden van een babbeltruc? Doe dan altijd aangifte bij de politie via 0900-8844. Hoe meer slachtoffers aangifte doen, hoe groter de kans dat de oplichters kunnen worden opgespoord en aanhouden.

Back to top button