Vrij gunstig weerbeeld om zonsverduistering vandaag te zien

Nederland – Vandaag, dinsdag 25 oktober, tussen 11:08 uur en 13:03 uur is in Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering waar te nemen. Onbewolkt weer wordt zeker niet verwacht, maar er komen opklaringen voor en dan zijn de omstandigheden geschikt om te gaan kijken. De zon wordt op het hoogtepunt voor 22% afgeschermd.

Na een onbestendige maandag stabiliseert het weer dinsdag en de kans op buien neemt steeds verder af. Het noorden en westen zijn het meest gevoelig om nog wat hemelwater te ontvangen, elders blijft het de hele dag zo goed als droog.

Naast bewolking ook ruimte voor opklaringen
Een strakblauwe lucht is helaas niet aan de orde en we moeten wel rekening houden met lage wolkenvelden en hogere, dunne wolkensluiers die over het land schuiven. Toch zijn er zeker lichtpuntjes te benoemen in de vorm van opklaringen. Hierdoor is de kans behoorlijk groot om rond het middaguur toch enige tijd goed zicht te krijgen op de zon.

Hoogtepunt van de verduistering rond het middaguur
De maan schuift tussen de zon en de aarde door en hierdoor lijkt het net alsof een hap uit de zon wordt genomen. De gedeeltelijke zonsverduistering begint om precies te zijn om 11:08 uur en eindigt om 13:03 uur. Het allerbeste moment om te gaan kijken is tijdens het hoogtepunt van de verduistering, namelijk om 12:05 uur.

Op dat moment wordt in Nederland zo’n 22% van de zon afgeschermd door de maan. In delen van Rusland zorgt de maan ervoor dat de zon zelfs voor 82% schuil gaat. Op geen enkele plaats op aarde is deze keer een volledige zonsverduistering te zien.

Bron
Weeronline
Back to top button