16.8 C
Delfzijl
woensdag 19 juni 2019
Home Politiek Vooruitkijkend onderzoek naar het Participatiebeleid van de rekenkamers Bedum en Het Hoogeland

Vooruitkijkend onderzoek naar het Participatiebeleid van de rekenkamers Bedum en Het Hoogeland

Het Hogeland – De samenwerkende rekenkamercommissies van Bedum, Eemsmond, De Marne en Winsum hebben op 11 december 2018 hun laatste onderzoek aan de raden van deze gemeenten aangeboden. Het onderzoek gaat over de toekomstige aansturing van het participatiebeleid door de raad van de nieuwe gemeente Het Hogeland.

Een belangrijke conclusie is dat de aansturing door de toekomstige raad van het Werkplein onvoldoende is. Dat wil niet zeggen dat dit zo moet blijven. Het rapport biedt de toekomstige raad aanbevelingen die het mogelijk maakt om de sturing beter in grip te krijgen. Het rapport raadt de raad aan om een werkgroep in te richten die zich bezig gaat houden met de wijze waarop de activiteiten die samenhangen met het participatiebeleid worden gemonitord.

Een andere belangrijke conclusie is dat binnen de gemeentelijke organisatie van de vier gemeenten – en dus binnen de toekomstige gemeente Het Hogeland, verschillende ideeën leven over hoe de huidige activiteiten van SW Ability in de toekomstige gemeente worden ondergebracht. Dit verschil in ideeën is verklaarbaar, maar laat zien dat een fusieproces voor complexe beleidsterreinen eenvoudig tot misverstanden kan leiden. Het rapport beveelt aan om na te denken over de doelen van het toekomstig participatiebeleid en bij die doelen de kosten die de raad wil maken om die doelen te bereiken.

Het onderzoek is uitgevoerd door het onderzoeksbureau CAB uit Groningen.

Advertenties

Advertenties