fbpx
3.2 C
Delfzijl
woensdag 26 februari 2020
Home Agenda tips Voorstelling Pauline Broekema en The Amsterdam Consort in de Nicolaïkerk

Voorstelling Pauline Broekema en The Amsterdam Consort in de Nicolaïkerk

Appingedam – Schrijfster Pauline Broekema komt op zondag 1 december opnieuw naar de Nicolaïkerk in Appingedam. In maart verzorgde ze een lezing en nu komt de voormalig verslaggever van het NOS journaal met de voorstelling De dochter van Meijer.

Die wordt uitgevoerd door The Amsterdam Consort, met Broekema als verteller. De organisatie is opnieuw in handen van historische vereniging Amasius.

Boek Joodse familie uit Appingedam
De voorstelling is gebaseerd op Broekema’s boek Het uiterste der zee, over de lotgevallen van een Joodse familie in Appingedam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat was ook al het thema van de lezing voor een goedgevulde kerk. Het gezelschap uit Amsterdam heeft het boek óp muziek gezet’, aan de hand van werk van componisten die in die tijd veel te horen was.

Persoonlijke geschiedenis
“We hebben De dochter van Meijer nu een aantal keren uitgevoerd en de reacties zijn, mag ik wel zeggen, overrompelend,” vertelt Broekema. „Om er op zondagmiddag 1 december uitgerekend in Appingedam mee te staan, is zo bijzonder. Immers de stad speelt zo’n belangrijk rol in het boek, maar ook in de voorstelling. De musici van The Amsterdam Consort vroegen me of ik het boek met ze wilde ‘verklanken’. Zij spelen en ik koos fragmenten, ben de verteller. Ik heb zelf het scenario geschreven en wel zo dat het verhaal ook te volgen is voor mensen die het boek (nog) niet lazen. Voor ieder optreden schrijf ik er bovendien een extra element in; een gebeurtenis of een persoonlijke geschiedenis uit de plaats of de streek waar we spelen. In Appingedam zal het nog een hele uitdaging worden te kiezen. Misschien dat ik over een gebeurtenis vertel die niet beschreven staat in het boek, maar die me pas later bekend werd. Zoals dat gaat. Het is nu eenmaal het lot van de schrijver. Dat je, na verschijning nog meer verhalen te horen krijgt.”

De voorstelling begint om 15.00 uur. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij de VVV en The Read Shop in Appingedam en op 1 december vanaf 14.00 uur bij de kerk.

Advertenties
Advertenties