donderdag 21 oktober 2021
11.3 C
Delfzijl

Voorbereidende werkzaamheden voor saneren van de voormalige vuilstort in Woltersum van start

Ten Boer – De provincie en gemeente Groningen gaan de voormalige vuilstort in Woltersum saneren. Daarom is vandaag begonnen met de voorbereidende werkzaamheden, waaronder het plaatsen van een tijdelijke brug over het Damsterdiep. Op deze stortplaats aan de Bouwerschapweg ligt gevaarlijk afval van het bedrijf AKU, de voorloper van Akzo Nobel. Het stortmateriaal leidde tot bodemverontreiniging.

De sanering wordt uitgevoerd door aannemerscombinatie Van der Wiel Milieu & Infra B.V. / Roelofs Infra Groep B.V. uit Drachten. De werkzaamheden vinden plaats vanaf eind oktober tot ongeveer eind maart 2021. Eerst wordt de schone deklaag weggehaald. Vanaf de week van 30 november wordt het AKU-materiaal verwijderd. Het stortmateriaal wordt direct afgevoerd, onder meer naar Afvalverwerking Stainkoeln in Groningen.

Beschermende kleding en luchtmetingen tijdens de werkzaamheden
Op de stortplaats worden maatregelen genomen voor de gezondheid en veiligheid van de werknemers. Zij moeten bijvoorbeeld beschermende kleding dragen. Buiten de hekken van de stortplaats moet het veilig zijn voor de omwonenden en voorbijgangers. Daarom worden er continu luchtmetingen verricht naar de concentraties van gevaarlijke stoffen op en rond de stort. Mochten de gemeten waarden te hoog worden, dan wordt het werk direct stilgelegd en afgedekt tot er een oplossing is gevonden.

Vrachtwagens hoeven niet door dorpskern Woltersum
Bewoners hebben meerdere keren aangegeven dat zij zich zorgen maken over het vrachtverkeer. We hebben de mogelijke transportroutes op een rij gezet: twee over bestaande wegen door Woltersum en Ten Boer en drie over aan te leggen tijdelijke wegen. Daar is nog een zesde route ingebracht (rondweg Woltersum). Voor alle routes zijn de voor- en nadelen op een rij gezet. De gemeente heeft met een grondeigenaar overeenstemming bereikt om over zijn land een tijdelijke weg aan te leggen. Vrachtwagens hoeven daardoor niet door dorpskernen te rijden.

Naar verwachting gaat het om circa 1750 verkeersbewegingen van vrachtwagens. Dat zijn ongeveer 25 vrachtauto’s per dag. De vrachtwagens worden schoongemaakt voordat ze de weg opdraaien. De Bouwerschapweg blijft tijdens de sanering toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. Voor fietsers tussen Woltersum en Ten Boer werken werkt de gemeente samen met de aannemer aan een passende oplossing.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,305VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
AutoAuto
WonenWonen
KlussenKlussen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
TuinTuin
DierDier
Mode 2021Mode 2021