Volledig programma pinksterfeesten Delfzijl 2019

Delfzijl – Al sinds 1876 wordt Delfzijl tijdens de Pinksterdagen gekenmerkt door geluiden van feestvierende mensen, kermis, fanfares, optredens van nationaal bekende artiesten en een spectaculair vuurwerk als afsluiting van de pinksterfeesten. Wat het beeld compleet maakt is de sfeer die zeil- en roeiwedstrijden met zich meebrengen, het vlootbezoek van de Koninklijke Marine en activiteiten van de Handelsvereniging in het centrum. Hoogtepunt is het magnifieke dijkfeest op Pinkstermaandag! Dit jaar zijn Famke Louise, Tino Martin, Helemaal Hollands de hoofdacts.

Zie hieronder het programma van de 143ste Pinksterfeesten in Delfzijl:

Woensdag 5 juni
De Pinksterfeesten starten met de traditionele jaarmarkt. Van oudsher een door boeren, burgers en buitenlui druk bezocht evenement in de havenstad. Nog steeds geldt de jaarmarkt als één van de gezelligste van het noorden. De kramen met alle denkbare koopwaar staan door het hele centrum opgesteld.


Tevens wordt er weer een officiële voorronde gehouden van het Nederlands Kampioenschap Standwerken. Zoals ieder jaar een prachtige kermis op het Molenbergplein. Vertier voor jong en oud. Met de jaarmarkt en de kermis wordt een gezellig en spetterend begin gemaakt met de Pinksterfeesten 2019.

Donderdag 6 juni
De scholierenestafette wordt ook dit jaar op het Vennenplein gehouden. Rond de honderd leerlingen van de basisscholen in de gemeente Delfzijl strijden hier voor de eer van hun school. De scholierenestafette wordt georganiseerd door de Stichting Activiteiten Centrum Delfzijl en atletiekvereniging Fivelstreek. Aanvang: 16.00 uur.

Vrijdag 7 juni
Tussen 11:00 en 16:00 aankomst schepen die tot en met maandag het sfeervolle decor voor de Pinksterfeesten zullen vormen. Zo lopen het stoomschip de Hydrograaf, Zr. Ms.Naarden van het Zeekadetkorps, het duikvaartuig de Hydra van de Koninklijke Marine en de Dampfeisbrecher Wal uit Bremerhaven binnen.

19:00 uur
Een havenstad kan niet zonder zeemansliederen. Delfzijl’s eigen shantykoor (dat dit jaar alweer 36 jaar bestaat!) de Magellan Singers treedt om 19:00 uur voor u op in de Poststraat. Het koor heeft het repertoire in de loop der jaren verbreed. Niet alleen meer shanty’s, maar ook Engelse en Ierse folk, seasongs en enkele Nederlandse en Duitse liedjes van en over de zee.

Zaterdag 8 juni
De zaterdag staat traditiegetrouw in het teken van roeiwedstrijden en de officiële opening van de Pinksterfeesten. 9.00 – 12.30 uur Internationale jeugdroeiwedstrijden op het Damsterdiep. De roei-jeugd uit diverse landen strijden hier om de eerste plaats.


11.00 uur
Officiële opening van de Pinksterfeesten 2019 bij het Neptunus monument aan de Kustweg. De vlag van de KZ&RV Neptunus wordt gehesen door de leden van het Zeekadetkorps. Hoewel Delfzijl dan al twee dagen bruist van de festiviteiten geldt dit moment als de officiële start. De plechtige opening wordt muzikaal begeleid door het Delfzijls Harmonie Orkest (DHO).

Het kanonschot is ook (letterlijk) de start van een nieuw wandel/hardloopevenement: De PinksterTrail. De hele stad is je parcours. Je rent bijvoorbeeld door gemeentehuizen, kerken, winkelcentra, boekwinkels, cafe’s, restaurants, strandjes, steegjes, pleinen etc.

13.30 – 17.00 uur
Internationale roeiwedstrijden op het Damsterdiep. De start is bij het gemaal in Delfzijl en de finish is bij de tijdelijke roeiloods aan het Vlotterspad. Het prachtige Damsterdiep vormt een schitterend decor voor deze spannende wedstrijden. Muziekvereniging Koningin Wilhelmina uit Farmsum zorgt zoals altijd voor de muzikale omlijsting.

10.00 – 11.30 uur Jeugd viswedstrijd
Rondom de gracht wordt weer een viswedstrijd georganiseerd. Kinderen tot 15 jaar kunnen zich opgeven bij dierenspeciaalzaak Discus, Landstraat 58. Voor iedere deelnemer is een hengel beschikbaar en er zijn leuke prijsjes te winnen.


13.00 – 17.00 uur Met ‘Volle Kracht Over De Gracht’
Na het grote succes van vorig jaar gaan we nu op voor de tweede editie van ‘Volle kracht over de gracht’. Met categorieën als snelste man, snelste vrouw, originaliteit en bedrijventeams wordt het spannend langs de gracht; gaattie er in of niet? Dit jaar een extra prijs voor de snelste club of vereniging.


Zondag 9 juni
07.00 uur Start Pinkster Zeedijk Wandeltocht. Sport en Pinksterfeesten gaan hand in hand. Zo ook deze vroege zondagochtend als de Pinkster Zeedijk Wandeltocht van start gaat. Vanwege de werkzaamheden is niet mogelijk om over de dijk te lopen Organisatie: WSV Spirit. Opgave en inlichtingen: Theo Bos; 0596 – 610726.

10:45 uur Sportief en hilarisch! Dat is het sliksleeën of kraiten
Om 10.45 uur, buitendijks nabij het Eemshotel. Een krait is een soort kruising tussen een slee en step. Vroeger gebruikten visser hem om over het slik bij hun netten te komen. Maar je kunt er ook een heel goed een (estafette) wedstrijdje op sleeën. Inmiddels is het sliksleeën uitgegroeid tot een jarenlange traditie tijden de Pinksterfeesten van Delfzijl. Ben je sportief genoeg? En wil je een echte uitdaging aangaan? Deelname is gratis en op eigen risico, mogelijk voor iedereen vanaf 16 jaar. Inschrijven kan via www.jciddd.nl, slikslee@jciddd.nl of op de dag zelf vanaf 10.00 uur op de locatie van de wedstrijden. Tijdens het sliksleeën is het dragen van stevige schoeisel verplicht.

*Het is nog niet zeker of het sliksleeën doorgang kan vinden dit is afhankelijk van de kwaliteit van het slik, dit wordt enkele dagen voor aanvang bekeken.

Vanaf 10.00 uur
Start Internationale Zeilwedstrijden op de Eems. Met de eerste start van de Internationale Zeilwedstrijden op de Eems gaat het om 10.00 uur sportief verder. De inschrijving staat open voor alle zeegaande jachten die geschikt zijn voor het wedstrijdwater. De prijzen worden uitgereikt door een bestuurslid van de KZ&RV Neptunus in het clubhuis van de Zeilvereniging Neptunus. Voor meer informatie en inschrijving: www.kzrvneptunus.nl/zv onder wedstrijden.

13.30 – 17.00 uur
Een doorslaand succes is elk jaar weer de Zotte Zondag. Een heel gevarieerd aanbod aan amusement op de Havenboulevard houdt het publiek de hele middag geboeid. Uiteraard is er muziek. Op diverse podia op de Havenboulevard treden o.a. op: de Eemsmond Bigband samen met de Bluesbrothers, Guus Bok en band en Vanderlinde. Daarnaast is er nog heel veel te beleven en te zien. Voor het eerst in jaren geen Wia Buze op het podium tijdens de Zotte Zondag. In en om het centrum en op de havenboulevard kunt u genieten van diverse groepen met straattheater.

Maandag 10 juni
Het begin van een lange dag die bol staat van activiteiten! Aubade voor het Neptunus-bestuur bij Pizzeria Vecchia Roma, aan het Vennenplein. Begeleid door muziekvereniging DHO arriveert het Neptunusbestuur op het Vennenplein alwaar het Neptunuslied wordt gezongen. Het bestuur staat daar niet alleen,want de terrassen beginnen dan al weer aardig vol te lopen. Om 10.20 uur wordt het bestuur door burgemeester Beukema ontvangen op het bordes van het gemeentehuis. Tien minuten later start de rijtoer met paard en wagens van het Neptunusbestuur in het gezelschap van de burgemeester.De rijtoer wordt mede mogelijk gemaakt door manege-stalhouderij ‘Biessum’.

De route loopt van het gemeentehuis, M. Buschstraat, C. Houtmanstraat, Rijksweg, Oude Schans met een stop bij Café Stad en Lande. Daarna door via het Buiskoolplein naar de Singel, Landstraat, Poststraat met eindpunt Cafetaria Rex. De rijtoer wordt begeleid door muziekvereniging DHO, het Kamper Trompetterkorps en Kamper Jeugdtrompetterkorps.

11.00 uur
Op het Vennenplein gaat het om 11.00 uur verder met een optreden van muziekvereniging ‘Koningin Wilhelmina’ uit Delfzijl. Tevens wordt er een optreden gegeven door het Legacy Danceteam.

12.00 uur
Nog meer muzikale show op het Vennenplein vanaf 12.00 uur met het Kamper Trompetterkorps en Kamper Jeugdtrompetterkorps.

13:00 Nouryon Dijkfeest
Start van het Nouryon dijkfeest dijkfeest op het Engine 2 Repair podium! Het wordt weer feesten en meezingen met de toppers uit de  amusementswereld. Het Dijkfeest is één van de hoogtepunten van de Pinksterfeesten. Met dit jaar; Famke Louise, Tino Martin, Helemaal Hollands en Wir Sind Spitze! Een echt familiefeest dat jaarlijks een groot publiek trekt. De artiesten, de locatie, het strand en de dijk maken van dit feest een unieke happening. De presentatie is in handen van Peter van der Linde.

Omdat het strand tijdens de pinksterfeesten nog niet helemaal gereed is wordt de toegang beperkt. De dijk aan de kant van de Kustweg tussen het Eemshotel en de Keerweerbrug kan niet worden gebruikt. Er wordt tijdelijke toegang tot het strand gemaakt zodat bezoekers voorzichtig het strand kunnen betreden. Het strand oppervlakte is een stukje kleiner dan eerdere edities vanwege de werkzaamheden.

23:00 uur Vuurwerk
Dan is het tijd voor de afsluiter: boven het water van de haven van Delfzijl barst een gigantische vuurwerkshow los. Het vuurwerk wordt u aangeboden door de hoofdsponsor van de Pinksterfeesten: Koninklijke Wagenborg. Tip: blijf vooral tot het laatst en beleef wat de vele schepen in de haven doen als het vuurwerk is afgelopen. Kippenvelmoment.

Back to top button