Volledig programma pinksterfeesten Delfzijl 2018

Delfzijl – Al sinds 1876 wordt Delfzijl tijdens de Pinksterdagen gekenmerkt door geluiden van feestvierende mensen, kermis, fanfares, optredens van nationaal bekende artiesten en een spectaculair vuurwerk als afsluiting van de pinksterfeesten. Wat het beeld compleet maakt is de sfeer die zeil- en roeiwedstrijden met zich meebrengen, het vlootbezoek van de Koninklijke Marine en activiteiten van de Handelsvereniging in het centrum. Hoogtepunt is het magnifieke dijkfeest op Pinkstermaandag! Dit jaar zijn Lil Kleine en Ronnie Ruysdael de hoofdacts.

Zie hieronder het programma van de 142ste Pinksterfeesten in Delfzijl:

Woensdag 16 mei

De Pinksterfeesten starten met de traditionele jaarmarkt. Van
oudsher een door boeren, burgers en buitenlui druk bezocht
evenement in de havenstad. Nog steeds geldt de jaarmarkt als
één van de gezelligste van het noorden. De kramen met alle
denkbare koopwaar staan door het hele centrum opgesteld.
Tevens wordt er weer een officiële voorronde gehouden van het Nederlands Kampioenschap Standwerken.

Zoals ieder jaar een prachtige kermis op het Molenbergplein en het Commandementsplein achter de Hema. Vertier voor jong en oud.Met de jaarmarkt en de kermis wordt een gezellig en spetterend begin gemaakt met de Pinksterfeesten 2018.

 

 

Donderdag 17 mei

De scholierenestafette wordt ook dit jaar op het Vennenplein
gehouden. Rond de honderd leerlingen van de basisscholen in
de gemeente Delfzijl strijden hier voor de eer van hun school.
De scholierenestafette wordt georganiseerd door de Stichting
Activiteiten Centrum Delfzijl en atletiekvereniging Fivelstreek. Aanvang: 16.00 uur.

Vrijdag 18 mei

Tussen 11:00 en 16:00 aankomst schepen die tot en met maandag het sfeervolle decor voor de
Pinksterfeesten zullen vormen.
Zo lopen de Dampfeisbrecher Wal uit
Bremerhaven, Zr. Ms. Naarden van het Zeekadetkorps, een (hybride) ASD sleepboot van de Koninklijke Marine uit de Noordzeeklasse en museumschip Emma binnen.

Een feest in een havenstad kan niet zonder zeemansliederen.
Delfzijl’s eigen shantykoor (dat dit jaar alweer 35 jaar bestaat!) de
Magellan Singers treedt voor u op in de Poststraat. Het koor heeft
het repertoire in de loop der jaren verbreed. Niet alleen meer
shanty’s, maar ook Engelse en Ierse folk, seasongs en enkele
Nederlandse en Duitse liedjes van en over de zee. aanvang 19.00 uur

Zaterdag 19 mei

De zaterdag staat traditiegetrouw in het teken van roeiwedstrijden en de officiële opening van de Pinksterfeesten. 9.00 – 12.30 uur Internationale jeugdroeiwedstrijden op het Damsterdiep. De roei-jeugd uit diverse landen strijden hier om de eerste plaats.

 

11.00 uur Officiële opening van de Pinksterfeesten 2017 bij het Neptunus monument aan de Kustweg. De vlag van de KZ&RV Neptunus wordt gehesen door de leden van het Zeekadetkorps.

Hoewel Delfzijl dan al twee dagen bruist van de festiviteiten geldt dit moment als de officiële start. De plechtige opening wordt muzikaal begeleid door het Delfzijls Harmonie Orkest (DHO).

13.30 – 17.00 uur Internationale roeiwedstrijden op het Damsterdiep. De start is bij het gemaal in Delfzijl en de finish is bij de roeiloods Hylkeshoes aan het Vlotterspad. Het prachtige Damsterdiep vormt een schitterend decor voor deze spannende wedstrijden.

Bij het Hylkeshoes zorgt Muziekvereniging Koninging Wilhelmina uit Farmsum zoals altijd voor de muzikale omlijsting.

10:00 uur 12:00 uur Jeugd viswedstrijd

Rondom de gracht wordt weer een viswedstrijd georganiseerd. Kinderen tot 16 jaar kunnen zich opgeven bij dierenspeciaalzaak Discus, Landstraat 58. Voor iedere deelnemer is een hengel beschikbaar en er zijn leuke prijsjes te winnen.

 

 

13.00 – 17.00 uur Met ‘Volle Kracht Over De Gracht’
Een leuke noviteit tijdens de Pinksterfeesten! Met ‘Volle Kracht Over De Gracht’ hebben de Pinksterfeesten weer een potentieel succesnummer in de programmering. Met categorieën als snelste man, snelste vrouw, originaliteit en bedrijventeams wordt het spannend langs de gracht; gaattie er in of niet?

Zondag 20 mei

07.00 uur Start Pinkster Zeedijk Wandeltocht. Sport en Pinksterfeesten gaan hand in hand. Zo ook deze vroege zondagochtend als de Pinkster Zeedijk Wandeltocht van start gaat. De wandeltocht leidt dit jaar langs de dijk naar het Eemshotel in Delfzijl. Vanwege de werkzaamheden is niet niet mogelijk om over de dijk te lopen Organisatie: WSV Spirit. Opgave en inlichtingen: Theo Bos; 0596 – 610726.

09:30 uur Sportief en hilarisch! Dat is het sliksleeën of kraiten, om 9.30
uur, buitendijks nabij het Eemshotel. Een krait is een soort kruising tussen een slee en step. Vroeger gebruikten visser hem om over het slik bij hun netten te komen. Maar je kunt er ook een heel goed een (estafette) wedstrijdje op sleeën. Inmiddels is het sliksleeën uitgegroeid tot een jarenlange traditie tijden de Pinksterfeesten van Delfzijl. Ben je sportief genoeg? En wil je een
echte uitdaging aangaan? Deelname is gratis en op eigen risico, mogelijk voor iedereen vanaf 16 jaar. Inschrijven kan via www.jciddd.nl, slikslee@jciddd.nl of op de dag zelf vanaf 9.00 uur op de locatie van de wedstrijden. Tijdens het sliksleeën is het dragen van stevige schoeisel verplicht.

Vanaf 10.00 uur Start Internationale Zeilwedstrijden op de Eems. Met de eerste start van de Internationale Zeilwedstrijden op de Eems gaat het om 10.00 uur sportief verder. De inschrijving staat open voor alle zeegaande jachten die geschikt zijn voor het wedstrijdwater. De prijzen worden uitgereikt door een bestuurslid van de KZ&RV Neptunus in het clubhuis van de Zeilvereniging Neptunus. Voor meer informatie en inschrijving: www.kzrvneptunus.nl/zv onder wedstrijden.

13.30 – 17.00 uur Een doorslaand succes is elk jaar weer de Zotte Zondag. Een heel gevarieerd aanbod aan amusement op de Havenboulevard houdt het publiek de hele middag geboeid. Uiteraard is er muziek. Op diverse podia op de Havenboulevard treden o.a. op:
Wia Buze, Wir sind Spitze, de Eemsmond Bigband en de
Troubadours. Daarnaast is er nog heel veel te beleven en te zien. In en om het centrum en op de havenboulevard kunt u genieten van diverse groepen met straattheater.

Maandag 21 mei

Aubade voor het Neptunus-bestuur. 10:10 uur Aubade voor het Neptunus-bestuur bij Pizzeria Vecchia Roma, tegenover café Het Anker. Begeleid door het  muziekvereniging “Koningin Wilhelmina” arriveert het Neptunus bestuur op het Vennenplein alwaar het Neptunuslied wordt gezongen. Het bestuur staat daar niet alleen want de terrassen beginnen dan al weer vol te lopen.

Om 10.20 uur wordt het bestuur door burgemeester Beukema ontvangen op het bordes van het gemeentehuis. Tien minuten later start de rijtoer van het Neptunus bestuur in het gezelschap van de burgemeester.

De nieuwe route loopt van het gemeentehuis, M. Buschstraat, C. Houtmanstraat, Rijksweg, Oude Schans met een stop bij Café Stad en Lande. Daarna door via het Buiskoolplein naar de
Singel, Landstraat, Poststraat met eindpunt Cafetaria Rex.

De rijtoer wordt begeleid door muziekvereniging Koningin Wilhelmina, Showband Marum en Jeugdkorps Crescendo uit Opende.

11:00 uur Op het Vennenplein gaat het om verder met een optreden van muziekvereniging
DHO uit Delfzijl.

12:00 uur Nog meer muzikale show op het Vennenplein met de Showband Marum en het Jeugdkorps Crescendo uit Opende.

13:00 AkzoNobel Dijkfeest

Start van het Akzo Nobel dijkfeest op het Engine 2 Repair podium! Het wordt weer feesten en meezingen
met de toppers uit de  amusementswereld. Het Dijkfeest is één van de hoogtepunten van de Pinksterfeesten. Met dit jaar; Lil Kleine,Ronnie Ruijsdael, Papa di Grazzi en Pieter van der Zweep.  Een echt familiefeest dat jaarlijks een groot publiek trekt. De artiesten, de locatie, het strand en de dijk maken van dit feest een unieke happening. De presentatie is in handen van Peter van der Linde.

23:00 uur Vuurwerk Dan is het tijd voor de afsluiter: boven het water van de haven van Delfzijl barst een gigantische vuurwerkshow los.

Het vuurwerk wordt u aangeboden door de hoofdsponsor van de Pinksterfeesten: Koninklijke Wagenborg.

Tip: blijf vooral tot het laatst en beleef wat de vele schepen in de haven doen als het vuurwerk is afgelopen. Kippenvelmoment.

Back to top button