Vitamine tekort? Symptomen herkennen & tips

Nederland – Veel Nederlanders hebben te maken met een vitamine tekort. Veel gehoorde klachten zijn dan vermoeidheid, slaapproblematiek of concentratieproblemen. Maar wat is het precies en hoe voorkom je een vitamine tekort?

Wat is een vitamine tekort?

Mensen met een duidelijk vitamine tekort hebben een tekort aan essentiële voedingsstoffen waardoor het lichaam niet goed kan functioneren. Het is verstandig de symptomen van een vitaminetekort snel te herkennen, want wanneer iemand voor langere tijd een vitaminegebrek heeft kan dit zelfs in sommige gevallen zelfs tot ziektes leiden.

Mensen met een duidelijk vitamine tekort hebben een tekort aan essentiële voedingsstoffen waardoor het lichaam niet goed kan functioneren.

Waar komt de naam vitamines vandaan?

De naam vitamines komt van de woorden ‘vitae’ (leven) en ‘amines’ (stikstofhoudende stof oftewel eiwit). Niet alle vitamines bevatten overigens stikstof, zodat deze naam nog niet 100% de lading dekt. Vitamines zijn naast de onmisbare aminozuren en vetzuren noodzakelijke bestanddelen van ons voedsel.

Symptomen vitamine A tekort

Wanneer je last van symptomen hebt zoals doffe haren, een droge huid of een kwetsbare weerstand, dan zou je last kunnen hebben van een vitamine A tekort. Mensen met een langdurig vitamine A gebrek kunnen uiteindelijk zelfs nachtblind worden.

Vitamine B gebrek herkennen

Vitamine B is de paraplunaam voor 8 vitamines die wateroplosbaar zijn en tevens een primaire rol spelen bij de cellulaire stofwisseling in het lichaam. De bekendste vitamine B symptomen zetten we hieronder op een rij.

  • Een tekort aan vitamine B1 kan leiden tot een afwijkingen aan het hart of zenuwstelstel.
  • Bij een vitamine B2 gebrek kun je problemen herkennen aan droge lippen of huidschilfers.
  • Een vitamine B3 tekort zie je weinig, maar kan zich uiten in huiduitslag, huidontstekingen en vermoeidheid.
  • Een vitamine B5 gebrek kun je zien als er langdurig te weinig is gegeten (ondervoeding). Problemen uiten zich dan in hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid.
  • Een gebrek aan vitamine B6 komt nogal eens voor bij senioren en mensen die veel stress ervaren. Bekende symptomen zijn slapeloosheid, huidproblemen, depressies, verward zijn of een verminderde weerstand.
  • Aangezien vitamine B8 veel in voedingsmiddelen te vinden is zie je eigenlijk bijna geen vitamine B8 tekort. Bekende symptomen die aan een vitamine B8-gebrek gerelateerd zijn: bloedarmoede, spierpijn, vermoeidheid, depressies en huidafwijkingen.
  • Een vitamine B11 tekort komt voornamelijk voor bij mensen die weinig fruit en groente eten. Symptomen zijn vermoeidheid, bloedarmoede of afwijkingen bij de geboorte.
  • Een tekort aan vitamine B12 zie je soms bij vegetariërs, veganisten of mensen die om welke reden dan ook geen dierlijke producten consumeren en dus te weinig vitamine B12 binnen krijgen. Een tekort herken je aan vermoeidheid, ademnood of een gebrek aan eetlust.

Symptomen vitamine C tekort

De meeste Nederlanders zijn opgevoed met het idee dat je een beetje extra vitamine C neemt als de ‘R’ in de maand komt. Dit idee komt uit de wetenschap dat vitamine C de belangrijkste vitaminen voor ons immuunsysteem zijn. Wanneer je te weinig vitamine C binnen krijgt, kun je last hebben van vermoeidheid, spierpijn of zoals bekend die verminderde weerstand. Zelfs bloedend tandvlees of langzame genezing van wondjes kan te herleiden zijn tot een vitamine C tekort.

Symptomen vitamine D tekort

De grootste risicogroep wat betreft het vitamine D tekort zijn vooral ouderen en kinderen. Bij ouderen kunnen spierproblemen en spierkrampen de kop op steken. Bij kinderen kan een gebrek aan vitamine D leiden tot de Engelse ziekte. Samengevat hebben vooral kinderen en ouderen baat bij voldoende vitamine D.

Symptomen vitamine E tekort

Een vitamine E-gebrek komt bijna uitsluitend voor bij mensen met een verstoorde voedselopname. Hersenschade en klachten als bloedarmoede kunnen de symptomen zijn. Te vroeg geboren baby’s lopen tevens risico omdat hun spijsverteringskanaal nog onvoldoende ontwikkeld is. Zo hebben baby’s met een vitamine E-gebrek een hogere kans op bloedarmoede, een verhoging van het aantal bloedplaatjes of oedeem.

Symptomen vitamine K tekort

Voor de bloedstolling bij pasgeboren baby’s. Bij een tekort kunnen er bijvoorbeeld bloedingen optreden en om dit weer te voorkomen krijgen baby’s vaak direct na de geboorte vitamine K. Een vitamine K tekort kan leiden tot gluten intolerantie, een ontsteking aan de dikke darm of ernstige diarree.

Waarom voedingssupplementen?

Veel mensen vragen zich af of het slim is om een vitamine pillen als voedingssupplement te slikken. Kan een teveel aan vitaminen niet schadelijk zijn? Uit onderzoek blijkt dat een aanzienlijk deel van de Nederlanders zijn dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamines en mineralen helaas niet haalt (hoeveel groente heb ik nodig?)

Te weinig vitaminen

De belangrijkste redenen waarom Nederlanders te weinig vitaminen binnen krijgen zijn:

  • Weinig Nederlanders krijgen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente, fruit en vis binnen;
  • Het Westerse dieet bevat meestal te weinig vitamines en mineralen.

Conclusie

Voedingssupplementen kunnen een goede aanvulling zijn, maar nadrukkelijk moet gezegd worden dat supplementen nooit een vervanging mogen zijn, maar ten alle tijden een aanvulling op een gezond en evenwichtig voedingspatroon.

Back to top button