10.9 C
Delfzijl
13 mei 2021 21:29

Vier Koninklijke Onderscheiding uitgereikt in de gemeente Eemsmond

Gemeente Eemsmond – Burgemeester Van Beek heeft woensdagochtend vier Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan inwoners van de gemeente Eemsmond.

  1. Frederik Pieter (Fred) Bakker benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau

Vanaf 1995 is Frederik Bakker als vrijwillig bemanningslid voor de KNMR Eemshaven zeer actief betrokken bij het vrijwillige reddingswerk. Met zijn eerdere ervaring bij de kustvaart was en is de heer Bakker een welkome ondersteuning voor de verdere professionalisering van de reddingsbootbemanning. Het is niet altijd om voldoende gekwalificeerde, vrijwillige bemanningsleden te vinden. Toen het te lastig was om een schipper aan te stellen, stelde Fred Bakker zich vrijwillig beschikbaar, ook al was dat niet zijn ambitie.

Fred Bakker is een echte bruggenbouwer en een stabiele factor binnen het reddingsstation Eemshaven, die zich met hart en ziel inzet voor het reddingswerk op zee. Hij heeft aan 186 acties deelgenomen, waarbij er 377 mensen veilig aan wal werden geholpen.

Naast zijn vrijwilligerswerk bij de KNRM is de heer Bakker ook 17 jaar lang vrijwillig bestuurslid geweest van de VVV Zandeweer, waarvan een groot deel als voorzitter.

  1. Mattheus Jacobus Rembertus Castel benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Van 1980 tot 1990 was Mattheus Castel penningmeester van de Stichting Groninger Week. Deze stichting organiseerde iedere twee jaar in diverse dorpen de zogenaamde Grunneger Week: diverse activiteiten zoals een grote optocht met praalwagens, klassiek concert, sportmiddagen, jaarmarkten, enzovoort. Ook organiseert de Stichting de Oranjefeesten in Uithuizermeeden.

Van 2002 tot en met 2014 was de heer Castel eerst bestuurslid en later voorzitter van de coöperatie Univé Groningen. De heer Castel verstaat de kunst om op een rustige wijze verschillende meningen en opvattingen te verenigen. Dit droeg er in hoge mate toe bij, dat er tussen het bestuur, directie en medewerkers een productieve en plezierige werksfeer was.

Ook was de heer Castel voorzitter van het NutsDepartement; onder zijn leiding kwam dit tot grote bloei. Alom gewaardeerd zijn de door Mattheus Castel georganiseerde familiereizen en uitstapjes. En het door hem bedachte zondagmorgenconcert in de doopsgezinde kerk in Uithuizen vindt nog steeds ieder jaar plaats.

De heer Castel heeft voorts aan de wieg gestaan van de stichting Museum Theater Commissie. Deze stichting heeft als doel reizen te organiseren naar theatervoorstellingen en musea in binnen- en buitenland voor nutsleden in de provincie Groningen. Ook na zijn terugtreden staat de heer Castel de huidige voorzitter nog steeds met raad en daad terzijde.

Van 1972 tot 1993 was Mattheus Castel wadloopgids bij de Stichting Uithuizer Wad. Iedere tocht duurt zo’n 10 uur en moet goed worden voorbereid – dat vraagt om deskundigheid, kennis en ervaring.

Sinds 2012 is de heer Castel voorzitter van de Vereniging Woongroep Uithuizen. Deze heeft als doelstelling het in stand houden van woongemeenschappen in de gemeente Eemsmond.

Sinds 2002 is de heer Castel secretaris en penningmeester van de Stichting H.J. Klugkist. Deze stichting houdt zich bezig met het ondersteunen van christelijke organisaties in de provincie Groningen, Drenthe en Oost Friesland. De stichting heeft diverse kerken gesubsidieerd voor restauratie en onderhoud. De heer Castel heeft veel werk verzet bij het voorbereiden en begeleiden van restauraties, maar vervult ook binnen het bestuur een belangrijke rol.

  1. Ralph Ernst Ferdinand Lindeman benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau

De heer Lindeman is al bijna zijn hele leven bezig met de badmintonsport. Op 22-jarige leeftijd begon hij met spelen en tot op de dag van vandaag is hij actief als trainer. Na het volgen van een trainersopleiding in de jaren ’60 promootte Ralph Lindenman de badmintonsport bij diverse verenigingen in de provincie Groningen – mede door hem is de sport in Groningen groot geworden.

Sinds 1986 is Ralph Lindeman trainer bij de Meister Badmintonclub in Uithuizermeeden. De club wil het beoefenen van de badmintonsport stimuleren, voor jong en oud. De deskundigheid van de heer Lindeman is daarbij van onschatbare waarde voor de club.

De heer Lindeman was de afgelopen 50 jaar een gedreven, geduldige en inspirerende trainer. Hij gaf bondstrainingen en wist de jeugd te enthousiasmeren om regiotrainingen in Veendam te volgen. Hij regelde toernooien voor de jeugd en bracht de jongeren niet alleen de badmintonsport bij, maar ook fatsoensnormen.

Sinds 2006 is Ralph Lindeman penningmeester van de vereniging ‘Parahyangan’ in Groningen. Dat is de vereniging voor de zelfverdedigingskunst ‘Pencak Silat’.

De heer Lindeman verrichtte deze activiteiten naast zijn drukke werkzaamheden en naast zijn gezinsleden. De afgelopen jaren is de gezondheid van zijn vrouw verslechterd – de zorg voor haar rust op de schouders van de heer Lindeman. Desondanks was en is hij altijd op de badmintontraining.

  1. Henk Schaaphok benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau

Van 1979 tot 1984 was de heer Schaaphok actief binnen de Tennisclub Hefshuizen: als secretaris, lid van de redactiecommissie, lid van de competitie- en technische commissie en als voorzitter van de redactiecommissie.

In 1988 werd de heer Schaaphok bestuurslid van de Vereniging voor Volksvermaken (VvV) in Uithuizen; van 1990 tot 2011 was hij voorzitter. 21 jaar lang was hij een gedreven voorzitter, onder wiens leiding bijvoorbeeld de Paardendag een jaarlijks terugkerend evenement werd. Bij zijn aftreden werd de heer Schaaphok benoemd tot erelid.

Van 2006 tot 2015 was Henk Schaaphok bestuurslid van de Stichting Uithuizer Woningbouw in Uithuizen.

In de periode 2006 tot 2015 was de heer Schaaphok bestuurslid van de Stichting Uithuizer Woningbouw in Uithuizen. Eerst had hij Technische zaken in zijn portefeuille; vanaf 2012 Personeelszaken. Ook was de heer Schaaphok betrokken bij de ontwikkeling van een aantal beleidsstukken, zoals de Klokkeluidersregeling, de integriteitscode en de Governance Code. Daarnaast leverde de heer Schaaphok een bijdrage aan de gesprekken met colleges (de gemeenten Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum (DEAL) en coöperaties uit de regio: Er is een gezamenlijk Woon- en Leefbaarheidsplan opgesteld, dat antwoord probeert te geven op de Krimp. Sinds 2013 is ook de aardbevingsproblematiek een belangrijk onderdeel van de gesprekken.

Van maart 2010 tot januari van dit jaar was de heer Schaaphok bestuurslid PR van het Doekegat Piratenkoor, waar hij ook al zo’n twintig jaar lid van is. Vanaf het moment dat de heer Schaaphok bestuurslid werd, is de koers van het koor veranderd: het koor trad in het verleden vooral op in allerlei tehuizen, maar de heer Schaaphok heeft ervoor gezorgd dat er ook opgetreden wordt op festivals ver buiten de regio en zelfs in het buitenland. Ook heeft de heer Schaaphok zich met verve ingezet om het 25-jarig jubileum van het Doekegat Piratenkoor in 2016 tot een groot succes te maken.

In 2015 startte de heer Schaaphok samen met de heer Bos met de oprichting van een afdeling Walking Footbal in Uithuizen. Er is nog geen vereniging opgericht. Daarom wordt er onder de vlag van de VV Noordpool te Uithuizen geopereerd. Er zijn al 25 leden die volop trainen en zelfs al actief zijn in een competitie.

Volg ons op

11,145FansLike
1,424VolgersVolg
5,292VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
KlussenKlussen
DierDier
TuinTuin
Design en lifestyleDesign en lifestyle
WonenWonen
Mode 2021Mode 2021
AutoAuto

Populaire berichten