Vier jaar cel en tbs voor moord met bijl op vrouw in Appingedam

Groningen – Voor moord op zijn ex-partner is de 24-jarige Jean R. een celstraf van vier jaar en tbs met dwangverpleging opgelegd. De man vermoordde de vrouw op 4 april 2022 met een bijl. De rechter gaat mee in het standpunt van het Openbaar Ministerie (OM) dat de vrouw niet in een opwelling is gedood. Hier ging een plan aan vooraf, zei de rechter. Het OM eiste eerder voor moord 10 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de R.  

De rechtbank vindt een langdurige behandeling in een gesloten en beveiligde kliniek noodzakelijk. Tbs met dwangverpleging kan tot in de lengte der jaren worden verlengd. De man heeft de behandeling hard nodig. De rechters vinden het niet opportuun om de man eerst nog een jarenlange celstraf uit te laten zitten. 

Een tas met daarin een bijl
De dertigjarige ex-vriendin van R. werd in haar woning aan de Broerstraat in Appingedam om het leven gebracht. R. belde bij haar aan met in zijn hand een boodschappentas met daarin een bijl. Die had hij een dag eerder gekocht. Uit de berichten op de telefoon blijkt dat R. voorafgaand aan de moord meermalen zinspeelde de vrouw iets te willen aandoen. Hij was woedend, omdat hij hun zoontje niet mocht zien wanneer hij dit wilde. 

Van tevoren uitgestippeld
De deurbelcamera registreerde direct na binnenkomst van R. het geluid van een gillende vrouw. Dit zijn volgens de rechter aanwijzingen dat de moord van tevoren is uitgedacht. Daarbij is hij planmatig en berekenend te werk gegaan zei de rechter. Deskundigen stelden schizofrenie bij R. vast. In hun advies zijn ze uitgegaan van het verhaal van de verdachte. R. vertelde hen dat hij in de woning ruzie kreeg en daar psychotisch op reageerde. De deskundigen adviseerden daarom een tbs-maatregel zonder gedwongen verpleging. Hier kon de rechtbank zich niet in vinden.Back to top button