fbpx
maandag 29 november 2021
11.3 C
Delfzijl

Vervolg op onderzoek gezondheidsplein Uithuizermeeden verwacht

Uithuizermeeden – In de gebiedsagenda van Uithuizermeeden van een aantal jaren geleden is de wens opgenomen een ‘gezondheidsplein’ te ontwikkelen waarin wonen en zorg een plaats zouden moeten krijgen. Uit een eerste onderzoek is gebleken dat er mogelijkheden zijn, maar dat een vervolg op het onderzoek nodig is om vast te stellen welke zorgaanbieders interesse hebben om aan de ontwikkeling deel te nemen.

Het initiatief van de plannen was afkomstig van de oorspronkelijke initiatiefnemers van de gebiedsagenda: Stichting Dorpsbelangen Uithuizermeeden, Stichting Meij-Invest en de Ondernemersvereniging Eemsmond Noord. Later heeft gemeente Het Hogeland aan Noorderzorg gevraagd om het voortouw te nemen in het onderzoek. Noorderzorg biedt ouderenzorg in het zorgcentrum De Mieden. Dat moet mogelijk bouwkundig worden versterkt. De gemeente Het Hogeland was ook bij het onderzoek betrokken en stelde gelden vanuit het Nationaal Programma Groningen beschikbaar. Het doel van het onderzoek was om vast te stellen of het plan voor een gezondheidsplein in Uithuizermeeden technisch en financieel haalbaar is.De conclusie van het onderzoek is dat er bij zorgaanbieders onvoldoende draagvlak is gebleken en dat het daardoor een moeilijk haalbaar concept is.

Wensen inwoners Uithuizermeeden
In 2020 zijn de inwoners gevraagd naar de wensen voor een gezondheidsplein in het dorp. De bijeenkomsten om dit te inventariseren waren breed opgezet en werden, ondanks de coronapandemie, redelijk bezocht. De organiserende partijen kregen zicht op de daadwerkelijke wensen van en voor Uithuizermeeden. De inwoners gaven aan het belangrijk te vinden om de bestaande voorzieningen voor de toekomst te behouden. Daarnaast bleek dat grote waarde wordt gehecht aan het versterken van de onderlinge netwerken van de verschillende zorgverlenende partijen.

Duidelijkheid over te volgen koers
De resultaten van de ronde onder de inwoners en het haalbaarheidsonderzoek bieden ook voor Noorderzorg duidelijkheid. Inmiddels vinden verkennende gesprekken plaats met Woonzorg Nederland. Deze eigenaar van De Mieden heeft aangegeven te willen onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om te investeren in de huidige locatie in Uithuizermeeden. De inzet van Noorderzorg blijft vooralsnog het behouden van voorzieningen voor ouderen op het gebied van wonen, welzijn en zorg met de services van en vanuit De Mieden. Mogelijk zijn er in de toekomst op deze locatie koppelingen te maken met andere zorgverleners.

Inspanningen richten op behoud voorzieningen
De gemeente Het Hogeland is blij met de uitgesproken intentie tot een vervolg op het onderzoek door Woonzorg Nederland naar de toekomst van De Mieden. Wethouder Mariette de Visser: “Het geluid uit het dorp is helder: het behoud van voorzieningen is voor de Meisters het belangrijkste. Daarop worden de

inspanningen nu gericht en dit pakken we samen op met de zorgaanbieders en Woonzorg Nederland. Dat samen met de verschillende transformatieprojecten in het dorp, die onderdeel zijn van het bredere programma centrumplannen, draagt flink bij aan de leefbaarheid.”

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,328VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer