Versterking schoolgebouwen blijft op agenda Het Hogeland

Sint 2023Sint 2023

Uithuizen – Ondanks de coronacrisis blijft de gemeente Het Hogeland investeren in veilige en toekomstbestendige schoolgebouwen. De versterking en vernieuwing van scholen in de voormalige gemeente Bedum is afgerond. Nu wordt een begin gemaakt met die in de oude gemeente Eemsmond. De gemeenteraad gaf hiervoor op 15 april groen licht.

“We werken hard aan een veilige, moderne, toekomstbestendige en duurzame schoolomgeving voor kinderen. En voor het onderwijzend en ondersteunend personeel. Dat blijven we doen, ook nu, maar dan op wat meer afstand’, zegt Kristel Rutgers, wethouder van onderwijs.

In Uithuizermeeden wordt naast de sporthal Scherphorn een tijdelijke school gebouwd. De Dr. Damschool neemt er rond de zomervakantie van dit jaar intrek in. De nieuwbouw voor de school moet rond de zomervakantie van 2021 klaar zijn. Die komt op de locatie van het huidige schoolgebouw.

In hetzelfde dorp krijgen kindcentrum De Sterren en basisschool de Noordkaap te maken met versterking van het huidige, relatief nieuwe gezamenlijke gebouw. Tijdens het werk wordt er waarschijnlijk gebruik gemaakt van tijdelijke huisvesting. De versterking moet in oktober 2020 beginnen en rond de zomervakantie volgend jaar klaar zijn.

Basisschool Nijenstein in Zandeweer wordt in de komende meivakantie en in de zomervakantie bouwkundig versterkt. De gymzaal daar wordt vernieuwd.

Voor Warffum, Usquert en Roodeschool staan nieuwe kindcentra gepland. Met de bouw daarvan wordt in waarschijnlijk in de zomer van 2021 begonnen.  Of de Klinkenborg in Kantens wordt versterkt of nieuwbouw krijgt, wordt momenteel bekeken. Het werk daar moet in januari 2021 beginnen.

Het Hogeland College heeft vestigingen in Warffum en Uithuizen. Het lijkt er op dat de vestiging in Warffum bouwkundig kan worden versterkt. De gemeente is daarover in overleg met het schoolbestuur. Tijdelijk huisvesting is niet uitgesloten. Voor de vestiging in Uithuizen wordt nog gekeken of een combinatie van gedeeltelijke versterking en nieuwbouw een haalbare kaart is. 

Gebleken is dat ook sporthal De Mencke in Uithuizen bouwkundig versterkt moet worden. Dat gebeurt zo veel mogelijk in vakantieperiodes.

De ouders van de leerlingen van alle scholen zijn deze week met een nieuwsbrief op de hoogte gebracht van de stand van zaken. In het voorwoord van de nieuwsbrief schrijft Kristel Rutgers onder meer het volgende: ‘Ik verwacht dat we ergens in 2022 kunnen zeggen: “Klaar. De klus zit erop. We zijn trots op het eindresultaat. Laat de toekomst nu maar komen!”

Back to top button