Verschil autopremie voor zelfde dekking en auto loopt op tot 850 euro

Nederland – Het verschil in premie tussen de goedkoopste en duurste autoverzekering met dezelfde dekking kan oplopen tot wel 850 euro, blijkt uit een analyse van vergelijkingssite Pricewise. Het verschil is berekend op basis van de premies voor een Renault Clio uit 2014, die rijdt op benzine en WA+ verzekerd is in het postcodegebied van Amsterdam. De fictieve 36-jarige bestuurder rijdt maximaal 12.000 kilometer per jaar en heeft acht schadevrije jaren. Er zijn daarnaast grote verschillen in premie voor verschillende postcodegebieden: het verschil is groter naarmate het postcodegebied waarin de auto is verzekerd duurder is. Zo is het verschil tussen de goedkoopste en duurste autoverzekering in Almere 560 euro, op basis van dezelfde gegevens. In Geeuwenbrug, een dorp in Drenthe, is het verschil voor dezelfde auto en dekking 400 euro.

Onnodig dure dekking
Hans de Kok, directeur Pricewise: “Een hogere autopremie betekent niet automatisch dat de dekking beter is. In principe is de basis van elke verplichte WA-dekking hetzelfde. Er geldt geen eigen risico en je bent verzekerd tot de minimaal wettelijke ondergrens voor schade die jij met je auto aan anderen of voorwerpen aanricht. Hetzelfde geldt voor de premie en dekking van de WA+-verzekering. Het is zonde als je zoals de fictieve bestuurder uit ons onderzoek 1.230 euro per jaar betaalt als dat ook 380 euro per jaar kan zijn. Het verschil is wel 850 euro. Het is dus raadzaam de autoverzekering regelmatig onder de loep te nemen. Veel verzekeringen zijn maandelijks of zelfs dagelijks en zonder opzegtermijn opzegbaar. Dezelfde dekking bij een andere verzekeraar is soms honderden euro’s goedkoper. Ook bij elektrische auto`s, die vaak een veel hogere premie kennen, geldt eigenlijk hetzelfde. De premies lopen enorm uiteen.”

Verschil groter in duurder postcodegebied
Bij een auto die verzekerd is in een duurder postcodegebied, wordt het verschil tussen de goedkoopste en duurste verzekering nog groter. De Kok: “In een onderzoek dat we eerder uitvoerden zagen we al dat in uitzonderlijke situaties de buurman in dezelfde straat met postcode 1111AA met precies dezelfde auto en gegevens bij dezelfde verzekeraar zo honderden euro’s meer moest betalen dan de buurman op 1111AB en dat is vandaag de dag nog steeds zo. Nu zien we dat ook terug in het verschil tussen de duurste en goedkoopste dekking. Verzekeraars bepalen de premie vaak op postcodeniveau, omdat zij een verschil zien in schades en schadefactoren op dit niveau. In de steden liggen de prijzen daarom vaak hoger en verder uit elkaar. Als je in een grote stad woont of daarnaartoe verhuist, is het lonend om alles even op een rijtje te zetten. Dat geldt ook als je juist van grote steden weggaat.”

Back to top button