fbpx
13.4 C
Delfzijl
zaterdag 06 juni 2020
Home Algemeen Vermoedelijk kankerverwekkende vezels gevonden in uitstoot door 'blazers' ESD-SIC

Vermoedelijk kankerverwekkende vezels gevonden in uitstoot door ‘blazers’ ESD-SIC

Farmsum – De ‘blazers’ die geregeld ontstaan bij chemiebedrijf ESD-SIC in Farmsum bevatten bevatten vezels, die waarschijnlijk kankerverwekkend zijn. Volgens de GGD is het risico voor de volksgezondheid gering.

Het TNO deed de afgelopen maanden in opdracht van de provincie Groningen onderzoek in de omgeving van het bedrijf. Uit recente luchtmetingen blijkt dat er op twee plekken zogenoemde SIC-vezels zijn waargenomen.

De vezels zijn beoordeeld als een ‘vermoedelijk kankerverwekkende stof’, zo schrijft het provinciebestuur in een brief aan Provinciale Staten. De vezels werden aangetroffen in de lucht op een kilometer afstand van het bedrijf.

ESD-SIC produceert siliciumcarbide, een slijpmiddel dat bijvoorbeeld in schuurpapier wordt verwerkt. Dat gebeurt in overdekte ovens in de buitenlucht. Soms bezwijkt de overdekking, met een stofwolk – een ‘blazer’ – als gevolg

‘Blazers’ bestaan uit zand en petroleumcokes. Nu blijkt dus dat er ook vezels van siliciumcarbide in de omgeving terecht komen.

Volgens de provincie is sprake van een ‘zeer lage concentratie’ die volgens de GGD een zeer beperkt risico vormt op de gemeten punten.’

Desalniettemin zal de uitstoot verder worden onderzocht en moet het bedrijf de provincie duidelijk maken hoe zij de uitstoot van mogelijk kankerverwekkende vezels gaat voorkomen.

Advertenties