Verlaten motorschip ‘MS Lauwersmeer’ wordt uit Boterdiep gehaald

Uithuizen – Motorschip/woonark ‘MS Lauwersmeer’ wordt op 5 september gelicht. De gemeente Eemsmond heeft hierover een akkoord bereikt met Waterschap Noorderzijlvest.

Onbewoond en onbeheerd
Sinds enige tijd ligt in het Boterdiep in Uithuizen de onbewoonde en onbeheerde boot ‘MS Lauwersmeer’. De toestand waarin het schip verkeert, is reden tot zorg bij de gemeente en het Waterschap en reden voor ergernis bij omwonenden: het schip dreigt te zinken. De gemeente heeft samen met Waterschap Noorderzijlvest onderzocht op welke manier er gehandhaafd kan worden. Daarop is besloten dat het waterschap in zijn rol als vaarwegbeheerder de boot op korte termijn zal lichten.

Burgemeester van Beek is blij met de co-productie van gemeente en Waterschap Noorderzijlvest: “De boot zakte steeds dieper het water in waardoor er onveilige situaties konden ontstaan. Bovendien was het schip de gemeente en vele inwoners al langere tijd een doorn in het oog omdat het er haveloos bij lag en de technische staat steeds verder achteruit ging; we kregen er regelmatig klachten over”.

Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat er sprake is van ernstige roestschade, waardoor een deel van het regenwater niet buitenboords wordt afgevoerd. De kans dat de MS Lauwersmeer zinkt, neemt toe – dit kan tot gevaarlijke situaties leiden. Via een oproep in kranten heeft de gemeente rechthebbenden gevraagd, zich te melden. Hier is geen reactie op gekomen.

Back to top button