Verkiezingsposters in CHC Loppersum

Loppersum – De jaren zestig herleven tot en met september in het Cultuurhistorisch Centrum Loppersum. Omdat deze week de Europese verkiezingen plaatsvinden, hebben de vrijwilligers van de Historische Vereniging Loppersum (HVL) de muur helemaal volgehangen met verkiezingsposters uit de jaren zestig. Ook in de etalage zijn enkele posters te zien aan een vlaggenlijn.

De posters zijn ook na de Europese verkiezingen nog een tijdje te bezichtigen. Sommige zijn sober van ontwerp, andere zijn echte kunstwerkjes. Er zijn ruim dertig posters te zien: posters van de inmiddels opgeheven KVP en PSP, van (destijds) nieuwkomer D’66 en van oudgedienden PvdA en VVD, met daartussenin allerlei grotere en kleinere partijen. Ook Boer Koekoek is – letterlijk – van de partij. Uit oude kranten zijn de lokale verkiezingsuitslagen opgediept, waardoor exact te achterhalen is hoeveel stemmen elke partij heeft gekregen, per dorp nauwkeurig.

Alle exemplaren zijn afkomstig van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen, die de digitale posters belangeloos ter beschikking stelde.

Back to top button