fbpx
9.6 C
Delfzijl
dinsdag 22 september 2020
Home Economie Vereniging Eigen Huis: Zorgen over de woningmarkt in crisistijd nemen af

Vereniging Eigen Huis: Zorgen over de woningmarkt in crisistijd nemen af

Nederland – In juli is 22% van de huiseigenaren bezorgd dat de huizenprijzen gaan dalen door de coronacrisis. In april en mei was dat nog 50%. Ook de angst dat de woningmarkt stilvalt nam sterk af. In het begin van de crisis dacht bijna de helft van de huiseigenaren dat dit zou gaan gebeuren, afgelopen maand was dit nog maar 18%. De verwachting over een afnemende vraag naar woningen daalt eveneens spectaculair van 72% aan het begin van de crisis naar 32% in juli. Dit zijn enkele uitkomsten van de derde coronapeiling onder leden van Vereniging Eigen Huis.

Verhuisplannen worden niet uitgesteld
Uit de recente ledenpeiling blijkt ook dat minder mensen hun verhuisplannen uitstellen. De crisis is in juli voor 18% van de respondenten de belangrijkste reden om hun plannen voor een andere woning uit te stellen. In juni was dat nog voor 29% het geval.

Minder zorgen over betalingsproblemen hypotheek
Ook de zorgen over betalingsproblemen nemen af. In de twee eerdere peilingen was 4% van de huiseigenaren bezorgd of ze de hypotheeklasten konden blijven betalen, inmiddels is dat gehalveerd tot 2%.

Vooral onder zzp’ers en ondernemers is het sentiment verbeterd. In maart zag 14% problemen opdoemen of ze aan hun hypotheekverplichtingen konden blijven voldoen, in juli is dat afgenomen tot 5%. Het vertrouwen onder ondernemers en zzp’ers dat zij voldoende inkomen kunnen verwerven is toegenomen van 41% naar 63%.

Terugval nieuwbouw
Huiseigenaren blijven onverminderd negatief over de sterke terugval in de productie van nieuwe woningen. Bijna 6 op de 10 maakt zich hier grote zorgen over, dat is een kleine toename ten opzichte van de twee eerdere peilingen.

Meer thuiswerken
Een opvallende uitkomst is dat 63% van de respondenten door de coronacrisis meer is gaan thuiswerken. Daardoor zegt 13% dat er behoefte is aan extra werkruimte in huis en een derde geeft meer geld uit aan zijn woning dan voorheen.

Over de coronapeiling van Vereniging Eigen Huis
De vragenlijst van Vereniging Eigen Huis werd in juli 2020 ingevuld door 1.213 leden. In maart en april werd dezelfde peiling gehouden. De vereniging kreeg toen veel vragen van bezorgde leden over de gevolgen van de crisis. Dat aantal is inmiddels sterk afgenomen.