zaterdag, oktober 16, 2021
11.3 C
Delfzijl

Vereniging Eigen Huis: Nieuw beleid nodig om huiseigenaren te helpen met isoleren

Nederland – Bijna twee derde van de huiseigenaren heeft een woning die beter geïsoleerd kan worden. Veelal zijn dit woningen met een energielabel B of lager die voor 1995 zijn gebouwd. De helft van deze groep eigenaren zegt zijn huis wel te willen isoleren, maar dat niet te kunnen doen door de hoge kosten, waarvoor pas achteraf subsidie kan worden aangevraagd. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

“Deze grote groep mensen kan en moet worden gesteund met aangepast isolatiebeleid en een goed Nationaal Isolatieprogramma”, zegt Maud Weide belangenbehartiger bij Vereniging Eigen Huis. “Het is belangrijk dat barrières worden weggenomen en dat er nieuwe stimuleringsmaatregelen komen.”

Financiële steun vóóraf is belangrijke stimulans voor isoleren
Uit het isolatieonderzoek dat in opdracht van Vereniging Eigen Huis is uitgevoerd, blijkt dat besparingen op de energierekening en meer comfort in huis belangrijke drijfveren zijn om te gaan isoleren. Maar een tekort aan eigen financiële middelen en de hoge investeringskosten staat veel mensen in de weg. Die hoge barrière kunnen zij niet zonder hulp nemen.

De bestaande subsidiemogelijkheden vereisen dat huiseigenaren de isolatiemaatregelen eerst zelf financieren, pas daarna komen zij in aanmerking voor subsidie. Maud Weide: “Deze hoge investeringsdrempel kan worden weggenomen door isolatiesubsidie vooraf in plaats van achteraf uit te keren en ook een voucher voor woningen met een laag energielabel is zeer effectief. Dan hoeven mensen de isolatiekosten niet met eigen geld voor te financieren.”

Bijna 60 procent van de huiseigenaren laat weten met een subsidie vooraf wel hun huis te kunnen isoleren. Een voucher ter waarde van € 2000 voor huiseigenaren met een energielabel D en lager kan ertoe leiden dat 55 procent van de huiseigenaren die willen isoleren, dat dan ook kunnen gaan doen. Zelfs een kwart van de huiseigenaren die nu zeggen niet te willen isoleren, zullen dat met deze twee maatregelen toch wél doen. Maud Weide: “Ons onderzoek laat zien dat deze aanpassingen ervoor kunnen zorgen dat het merendeel van deze groep daadwerkelijk aan de slag gaat met een betere isolatie van hun woning. Het nieuwe kabinet heeft hiervoor een perfect passende sleutel in handen.” Vereniging Eigen Huis pleit voor een nationaal isolatieprogramma voor huiseigenaren. Dat kan financieel gesteund worden door een beroep te doen op het Europees Herstelfonds en daarmee een nationaal isolatieprogramma op te zetten. De vereniging heeft in een brief alle nieuwe Tweede Kamerleden opgeroepen zich in te spannen voor een dergelijk isolatieprogramma.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,301VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
spot_img
DierDier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Mode 2021Mode 2021
AutoAuto
KlussenKlussen
TuinTuin
WonenWonen