Veel kleine wensen in vervulling in Appingedam

Appingedam – In het hele land collecteren allerlei organisaties van maandag 16 mei tot en met zaterdag 21 mei voor de Oranje Fonds Collecte. Zo ook in Appingedam. Zij ontvangen de helft van hun opbrengst zelf en laten daarmee allerlei kleine maar belangrijke dromen in vervulling gaan. De andere helft van de opbrengst besteedt het Oranje Fonds aan sociale initiatieven in de provincie waar het geld opgehaald is. Het gaat uitsluitend naar initiatieven die zorgen voor meer contact tussen mensen en een fijnere buurt. Zo wordt 100% besteed, uniek in Nederland!

Na het succes van vorig jaar, organiseert het Oranje Fonds voor de tweede keer een landelijke collecte. Op ruim 1.250 plekken gaan organisaties de buurt in om geld op te halen voor hun dromen. Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds, benadrukt het belang van al die initiatieven, klein en groot: “In 2015 ondersteunden we in Groningen 509 organisaties die stuk voor stuk mensen samen brengen en iets doen voor de eigen omgeving. De organisaties die tijdens de collecteweek op pad gaan zetten zich daar ook voor in. Het is uniek in Nederland dat de volledige opbrengst wordt besteed aan kleine dromen van organisaties die een belangrijke rol spelen in de buurt of het dorp. Met de opbrengst kan een buurtmoestuin bijvoorbeeld gereedschap en een mooie picknicktafel kopen. Dat lijkt niet veel maar de buurt heeft daar nog jaren plezier van! Zo versterken we maatschappelijke initiatieven en hopen dan ook dat iedereen gul geeft.”

Verschillende soorten organisaties doen mee met de Oranje Fonds Collecte. Zo richt 20% zich op de buurt (bijvoorbeeld een moestuin, buurthuis of wijkvereniging), 12% is sportvereniging, 9% een zorginstelling en 8% van de organisaties ondersteunt mensen in geldnood. Het geld is bedoeld voor allerlei grote en kleine dromen. Ze willen iets extra’s doen voor de doelgroep (34%), nieuwe goederen aanschaffen zoals een beamer of tuingereedschap (19%), reguliere kosten dekken (18%), de accommodatie opknappen (12%) of iets anders doen dat bijdraagt aan de organisatie (17%).

Het Oranje Fonds steunt grote en kleine organisaties in het hele land en heeft tot doel om het contact te bevorderen tussen verschillende groepen mensen. Het Fonds is bekend van onder andere NLdoet, Burendag en de Appeltjes van Oranje. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Fonds.

Back to top button