Veel belangstelling voor open Joodse Huizen Appingedam

Appingedam – Er was 4 mei veel belangstelling voor de herdenkingen in de Open Joodse Huizen in Appingedam, waar nabestaanden vertelden over hun om het leven gebrachte familieleden.

Bij Sara Kirby-Nieweg – die de oorlog overleefde door onderduik, net als haar moeder – stonden haar vader Meijer, haar grootouders Benjamin en Sophia Nieweg-Bamberger en haar oudtante Rika centraal. Zij woonden in het ‘Bambergerhuis’ in de Nieuwstraat nummer 19. Vanaf 1925 tot hun deportatie in 1943 hadden Sara’s grootouders daar een slagerij.

Op een indrukkende manier schetste Sara de levens van haar familieleden, die ze zelf niet gekend heeft maar voor haar toch tot leven zijn gebracht door contacten met mensen die hen nog wel gekend hebben. Enkelen van hen waren vrijdag aanwezig, heel bijzonder…

In de Dijkstraat werden schoenmaker Abraham Nieweg, zijn vrouw Line, hun zoon Maurits en ‘opoe’ Sina Sleutelberg beeldend herdacht door nabestaande Sieni Pijper. Bijzondere gast was de heer Rollema, die in 1943 na de deportatie van het gezin als 17-jarige leerling elektricien moest helpen de elektriciteit af te sluiten. Daarbij was een hamer nodig, maar die zat niet in de gereedschapskist. De schoenmakershamer die was achtergebleven bracht uitkomst en is door de heer Rollema altijd bewaard. Een paar jaar geleden heeft hij hem bij schoenenzaak Kuiper gebracht, waar Sieni hem in november jl. kreeg overhandigd. Na bijna 75 jaar is de hamer nu dus echt weer terug in de familie.

Back to top button