zaterdag 31 juli 2021
19.9 C
Delfzijl

Vast contract bij McDonald’s voor Gert Jan Terpstra via afspraakbaan Werkplein Fivelingo

spot_img

Appingedam – “Gefeliciteerd. Een vast contract. Dat krijgt niet iedereen. Het is jou gelukt!” Het zijn de felicitaties van Annalies Usmany, wethouder in Appingedam en bestuurslid van Werkplein Fivelingo, voor Gert Jan Terpstra met zijn vaste aanstelling bij McDonald’s in Appingedam. In het bijzijn van restaurantmanager Peter Wieringa en assistent-manager Jose Posthuma neemt Gert Jan – een klein beetje verlegen – de bloemen van de wethouder  in ontvangst. De 22-jarige Gert Jan uit Appingedam,  heeft sinds twee jaar een afspraakbaan bij McDonald’s in Appingedam. Nu krijgt hij een vast contract voor 21 uur per week.

Annalies Usmany: ” Dit is precies de bedoeling van onze inzet om mensen in onze gemeente aan werk te helpen!”

In 2015 had Gert Jan zijn MBO- opleiding niveau 1 gehaald en wilde graag aan de slag. Ondanks zijn enthousiasme lukte dat niet echt. Totdat hij via het jongerenloket van Werkplein Fivelingo in contact kwam met de staf van McDonald’s in Appingedam. “We zijn een vestiging van een wereldwijd bedrijf dat lokale betrokkenheid niet uit het oog verliest.  Gert Jan is een van de vier mensen met een afspraakbaan die we in dienst hebben. Dat werkt en voelt goed. Daarom verwachten we in de toekomst nog meer mensen aan te nemen in een afspraakbaan, vertellen Peter Wieringa en José Posthuma,” vertellen Peter Wieringa en Jose Posthuma.

Ze  vervolgen: “Het is vooral een kwestie van gunnen. Daarna kijken we pas hoe we iemand een plek kunnen bieden.  Voor Gert Jan hadden we al vlot een goed beeld waar hij in onze organisatie zou passen. De extreme hectiek van onze keuken en counter paste niet bij hem. De logistiek en voorraadbeheer liggen hem wel goed. We hebben vervolgens deze baan speciaal voor Gert Jan gemaakt. Ook hebben we samengewerkt met een jobcoach. Gert Jan heeft zich de afgelopen twee jaar prima ontwikkeld. Hij hoort er helemaal bij, zit hier echt op de juiste plek. Het vaste dienstverband heeft hij meer dan verdiend.”

Drie keer per week staat Gert Jan vroeg in de startblokken om de nieuwe voorraad voedingswaren in ontvangst te nemen. Zijn werkdag begint met voorbereiden en schoonmaak. De koelcellen en opslagkasten moeten opgeruimd zijn en voldoen aan strenge eisen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Als de vrachtwagen komt, begint het zware werk. Alles moet worden gecontroleerd en op de juiste plaats terecht  komen. Alles volgens het principe first in, first out. Er is wel altijd een moment voor  een  gezellig praatje met de chauffeurs. Als de keuken in de loop van de dag drukker en drukker wordt, helpt hij mee met de aanvoer. Ook privé gaat het goed binnenkort gaat hij op zichzelf wonen en zijn rijbewijs halen. “Het kan niet beter zo,” vindt Gert Jan.

Werkplein Fivelingo komt graag in contact met werkgevers die maatschappelijk betrokken willen ondernemen, bijvoorbeeld door de creatie van een afspraakbaan. www.werkpleinfivelingo.nl

Toelichting Afspraakbanen
Veel werkzoekenden  met een arbeidsbeperking willen graag aan het werk. En dat kan! Daarom hebben werkgevers in het Sociaal Akkoord beloofd om 125.000 banen te creëren voor mensen die prima kunnen werken, maar door een beperking niet 100% het minimumloon kunnen verdienen. In de provincie Groningen en Noord-Drenthe gaat het samen om 5.500 banen.

Het aantal banen voor werkzoekenden met een arbeidsbeperking is tussen 2013 en 2017 in onze arbeidsmarktregio toegenomen tot een record van 3044. Hiermee realiseren Groningen en Noord-Drenthe veruit de meeste afspraakbanen van heel Nederland.

In het Sociaal Akkoord van 2013 hebben de sociaal partners en de overheid afgesproken zich extra in te zetten om 125.000 banen te creëren voor werkzoekenden met een arbeidshandicap. In 2017 moesten dat er landelijk 33.000 zijn, waarvan 1500 in onze arbeidsmarktregio. Werkgevers in Groningen en Noord-Drenthe hebben dus samen al twee keer zoveel mensen werk geboden dan het streefcijfer. De extra aandacht vanuit sociale partners en het samenwerkingsverband Werk in Zicht hebben hier aan bijgedragen. Er zijn extra regelingen in het leven geroepen, waardoor de werkgevers worden ontlast en financieel gecompenseerd. Evenementen zoals afspraaklunches leveren goede resultaten op. Hier ontmoeten werkgevers en werkzoekenden elkaar op informele wijze.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,266VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
TuinTuin
DierDier
KlussenKlussen
Mode 2021Mode 2021
WonenWonen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
AutoAuto

Populaire berichten