Vandaag warmste dag; maar de warmte is van maar van korte duur

Nederland – Het is deze vrijdag de warmste dag van het jaar met maxima van 27-29 graden in het noorden en 33 tot lokaal 36 graden in het zuiden. Zaterdag is het drukkend warm met 24-31 graden en kans op enkele regen- en onweersbuien. Vanaf zondag is het normaal Hollands zomerweer met zon, wolken en kans op buien. De temperatuur ligt tussen 20 en 24 graden.

Juli 2020 was de eerste koudere maand van het jaar, maar juist op deze laatste dag weet de temperatuur nog naar tropische waarden te stijgen. Bij volop zonneschijn en een meest matige oostenwind stijgt de temperatuur naar 27-29 graden in het noorden, naar 30-32 graden in het midden en naar 33 tot lokaal 36 graden in het zuiden. Ook op de stranden is het goed toeven met maxima van 31-32 graden. In een beschutte duinpan kan het nog wat warmer worden. De verkoelende zee, met een temperatuur van een graad of 20, maakt de stranddag helemaal af.

Let op de hoge zonkracht, want verbranding ligt op de loer. De zonkracht is 7 en de onbeschermde huid kan na 15 minuten verbranden.

Hitte van korte duur
Na een lokale tropennacht met in het westen en zuiden minima van 20-22 graden, is het zaterdag niet meer zo heet als op deze vrijdag. De hitte is van korte duur, maar het is wel broeierig warm. In de westelijke kustgebieden is het best aangenaam met 24-25 graden. Landinwaarts is het zomers warm met maxima van 26-29 graden en langs de oostgrens en in het zuidoosten is het nog tropisch met 30-31 graden. De zon schijnt geregeld, maar er zijn ook wolkenvelden en in de ochtend is hier en daar al een bui mogelijk en daarbij is ook kans op onweer. In de middag is in de oostelijke helft kans op enkele stevige regen- en onweersbuien.

Vanaf zondag Hollands zomerweer
Zondag is de zomerse warmte weer voorbij. De wind waait uit het westen en voert minder warme lucht aan. De temperatuur stijgt naar 21-22 graden in het noorden en westen en naar 23-24 landinwaarts. Het weerbeeld laat een mix zien van zon, stapelwolken en een enkele bui.

De kans op buien is ook begin volgende week aanwezig. De temperatuur wordt nog wat lager en ligt maandag tussen 19 en lokaal 22 graden. Vanaf woensdag is het weer vaker droog en is de zon ook volop van de partij. Mogelijk wordt het dan ook weer enkele graden warmer.

Back to top button