Vandaag: Leuk en leerzaam festival over de veranderingen in de maatschappij in Eemsmond

Uithuizen – Net als vorig jaar is er ook dit jaar weer – in samenwerking met de Rode Loper actie – een ‘Samen-doen-festival’. Op de Blink in Uithuizen presenteren diverse (zorg)aanbieders zich aan het publiek. Met dit festival wil Eemsmond haar inwoners bewust laten worden van de veranderingen in de maatschappij op het gebied van jeugdzorg, WMO en de participatiewet. Op dit festival wil ze laten zien wat de veranderingen betekenen en vooral welke mogelijkheden er in Eemsmond zijn. Het festival wil inwoners en aanbieders met elkaar in contact brengen op een informele en leuke wijze.

Kanteling van de zorg
Zelfredzaamheid is steeds vaker het uitgangspunt van een zorgindicatie. Wat kan iemand zelf nog wel en waar heeft iemand hulp bij nodig. Daarom is dit festival zo leuk en leerzaam. Tijdens dit festival ontmoeten zorgaanbieders elkaar, maar kunnen ook inwoners zien welke mogelijkheden er zijn in de gemeente. Inwoners kunnen zich op het festival laten informeren over de veranderingen in de maatschappijvragen stellen en natuurlijk hun ideeën delen. Ook zijn er veel leuke activiteiten, zoals ‘Test uw kracht’ en een mega groot dartbord. Muziek wordt verzorgd door de jeugd van het jongerencentrum.

Symbolische opening pand
Inwoners zullen steeds meer zelf hun weg moeten vinden richting de zorg. Maar dat hoeven ze niet alleen te doen natuurlijk. Inwoners die vragen hebben over zorg kunnen natuurlijk bij de verschillende instanties, en vanaf eind juni kunnen zij terecht voor vragen op de Blink, in het voormalige SNS-pand. Dit pand gaan wethouders Herkströter en Bouman zaterdag aanstaande om 12.00 uur symbolisch openen. Dit zal tevens de start van het Samen doen festival zijn.

In het voormalige SNS-pand komen eind juni de medewerkers van de MJD die nu nog in het gemeentehuis zitten. “Deze locatie is veel toegankelijker voor publiek”, aldus wethouder Herkströter. De opening van het pand is de eerste aanzet van een toekomstige samenwerking tussen alle zorgaanbieders, die in de toekomst één loket moeten gaan vormen. “Integrale dienstverlening is onze visie”, geeft Harald Bouman aan, “en daar gaan we werk van maken”.

Van buiten naar binnen
De functie van het pand – die de naam ‘t Centrum’ heeft gekregen – is met name om inwoners te helpen die niet weten waar ze terecht moeten met hun zorgvraag. Dit betekent dat ze in ‘t Centrum terecht kunnen en als het nodig is doorverwezen worden naar de juiste instanties.

Back to top button