Vanavond en morgen opnieuw sneeuwbuien

Nederland – Vanavond is opnieuw kans op enkele winterse buien en sneeuwbuien, vooral in het westen, midden en zuiden van het land. Ook kan het glad worden door bevriezing van natte wegen. Morgen volgen vanuit het noordwesten wederom buien, vooral landinwaarts kan dit sneeuw opleveren. In het zuidoosten wordt 2-5 cm verwacht.

Aan het begin van de avond komen vooral in de westelijke kustprovincies enkele winterse buien voor met hagel en natte sneeuw. Als het even wat harder sneeuwt kan het wit kleuren. In de rest van het land komt het slechts zeer lokaal tot een bui. In de loop van de avond en begin van de nacht trekken de buien verder over de provincies Utrecht, Noord-Brabant, het zuiden van Gelderland en Limburg. Daarbij neemt de kans op sneeuw toe en kan plaatselijk 2 cm sneeuw vallen.

Lees ook: Waarom blijft sneeuw soms liggen bij temperaturen boven nul?

Morgenochtend vroeg stijgt kans op winterse neerslag weer
Niet alleen door winterse neerslag, maar ook door bevriezing van natte wegen kan het glad worden in heel het land. Het koelt af naar 0 graden pal aan zee tot -2 graden in het binnenland. Halverwege de nacht is het tijdelijk overwegend droog, maar eind van de nacht neemt aan de kust opnieuw de kans op buien toe. Hierbij valt regen, hagel en natte sneeuw. De temperatuur loopt daarbij iets op tot boven het vriespunt, maar de wegen kunnen nog bevroren zijn. Door regen op een bevroren ondergrond kan het plaatselijk erg glad worden.

De buien trekken aan het begin van de ochtend verder het land in en daarbij stijgt de kans op sneeuw. Eind van de ochtend en in de middag verwachten we boven het oosten en zuidoosten sneeuwbuien. Er wordt een sneeuwdek van 0-5 cm verwacht, lokaal kan in het uiterste oosten van het land en in Limburg nog wat meer vallen. De temperatuur ligt daarbij dan rond het vriespunt. In het westen brengen de buien regen en hagel bij een graad of 4. Tussen de sneeuwbuien in het oosten en de regenbuien in het westen in verwachten we winterse buien met hagel en natte sneeuw.

image

Eind van de middag loopt de temperatuur ook landinwaarts wat verder op tot boven het vriespunt, waardoor de sneeuw ook in het oosten en zuidoosten moeilijker blijft liggen. Het kan dan nog wel glad zijn door de sneeuw die eerder al gevallen is.

Lees ook: Het voordeel van winterbanden

Vrijdagavond geleidelijk droog, gevolgd door rustig weekend
De winterse buien trekken in de loop van vrijdagavond naar het zuiden weg en vanuit het noordoosten klaart het op. De laatste buien verlaten het zuiden eind van de avond. Op grote schaal komt het tot lichte vorst met minima van -1 tot -4 graden. In het weekend is het overwegend droog en rustig winterweer. Overdag is het 1 graad in het oosten tot 4 aan zee en in de nachten vriest het licht. Wolkenvelden en zon bepalen het weerbeeld. Zondag wordt de bewolking in het oosten en zuidoosten dikker en stijgt de kans op een vlokje sneeuw.

Bron
Weeronline


Back to top button