12 C
Delfzijl
19 april 2021 10:56

Vanaf 15 december geen contant geld meer op de bus

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Vaker kopenVaker kopen
KlussenKlussen
ComputerComputer
Mode 2021Mode 2021
StudieboekenStudieboeken
AutoAuto

Groningen – Vanaf 15 december 2019 kan je een los buskaartje alleen betalen met PIN/creditcard in al onze bussen in Groningen en Drenthe. Met contant geld betalen is niet meer mogelijk.

Vorig jaar is Qbuzz gestart met het afschaffen van contant geld in een groot aantal bussen. Zo kan er sinds juni 2018 niet meer contant afgerekend worden in de bussen van Q-link blauw (lijn 3, 4 en de nachtbuslijnen). In het najaar van 2018 volgden ook Q-link groen (lijn 1 en 2), Q-link paars (lijn 5 en 6), Q-link rood (lijn 12) en de stadsbussen in Emmen.

Met de ingang van de nieuwe dienstregeling op 15 december schaft Qbuzz het contant geld af op alle bussen. Hiermee vergroten ze niet alleen het veiligheidsgevoel van de chauffeurs, het biedt ook meer gemak de reiziger. Op dit moment is het bedrijf nog druk bezig met het inbouwen van pinapparatuur.

Let op: vóór 15 december is het nog niet in alle bussen mogelijk om met pin te betalen.

Waarom contant geld beperken?
De landelijke golf van incidenten die het openbaar vervoer een tijd geleden heeft opgeschrikt, is voor Qbuzz aanleiding geweest om de situatie op het gebied van sociale veiligheid in de concessie Groningen Drenthe onder de loep te nemen. Gebleken is dat de toename van incidenten met name een Randstedelijk probleem is; in de noordelijke regio is juist een dalende tendens te zien. Wel lijkt de ernst van het aantal incidenten steeds meer toe te nemen. In Groningen en Drenthe zijn, net als op landelijk niveau, betalingsproblemen vaak de aanleiding voor incidenten. Het is duidelijk dat de incidenten die te maken hebben met contant geld op de bus een enorme impact hebben op chauffeurs en afbreuk doen aan hun gevoel van veiligheid. Daarom heeft Qbuzz ervoor gekozen om contant geld in de bus stapsgewijs steeds verder te beperken, om het op 15 december 2019 volledig af te schaffen. Immers, ieder incident is er één teveel.

Gemak voor de chauffeur én de passagier
Het kaartaanbod in de bus wijzigt niet door het afschaffen van contant geld in de bus. De bekende buskaartjes blijven te koop bij de buschauffeur. Afrekenen kan dan met de pinpas. Ook contactloos, dit gaat een stuk sneller. Naast een groter gevoel van veiligheid, zorgt het pinnen in de bus hiermee ook voor meer gemak voor de chauffeur en passagiers.

E-tickets
Via de webshop kun je vanaf 15 december enkele kaartjes ook online aanschaffen. Je kan eenvoudig een Dagkaart, Dal-Dagkaart of P+R-kaartje kopen. De barcode op jouw E-ticket scan je vervolgens in de bus. Je kunt je E-ticket zowel uitgeprint als op je telefoon scannen.

Voordeligst reizen met de OV-chipkaart
Het kopen van een kaartje bij de chauffeur wordt straks een stuk gemakkelijker, maar reizen met de OV-chipkaart blijft in Groningen en Drenthe meestal het voordeligst en snelst. Op veel trajecten betaal je met de OV-chipkaart een stuk minder dan met een buskaartje.

Volg ons op

11,071FansLike
1,424VolgersVolg
5,285VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Mode 2021Mode 2021
AutoAuto
Design en lifestyleDesign en lifestyle
WonenWonen
DierDier
TuinTuin
KlussenKlussen

Populaire berichten