fbpx
13.3 C
Delfzijl
zaterdag 26 september 2020
Home Algemeen Vallende sterren vannacht vooral in het zuidoosten te zien

Vallende sterren vannacht vooral in het zuidoosten te zien

Nederland – Komende nacht zijn vooral in het zuidoosten vallende sterren te zien. In het westen trekken velden (sluier)bewolking over, waardoor de kans op het zien van meteoren kleiner is. Het maximum van de jaarlijks terugkerende meteoroïdenzwerm Perseïden is te zien in de nacht naar maandag. Dan schieten onder ideale omstandigheden 100 meteoren per uur langs de sterrenhemel. Helaas neemt de bewolking toe en in het westen valt zelfs regen. De kans op het zien van vallende sterren is dan zeer klein. Liefhebbers kunnen terecht in West-Duitsland.

Vannacht heeft het binnenland te maken met opklaringen. Vooral in het zuidoosten is het helder met soms een beetje sluierbewolking. In het westen is de (sluier)bewolking veel dikker, waardoor de kans op het zien van meteoren klein is.

Ondanks dat de piek pas in de nacht naar maandag valt, zijn ook komende nacht al veel meteoren te zien. Rond 3:30 uur is het hoogste aantal Perseïdenmeteoren zichtbaar. Op dat tijdstip moet naar het noordoosten worden gekeken. De vallende sterren lijken vanaf een punt op ongeveer tweederde tussen de horizon en het hoogste punt aan de hemel op ons af te komen. Je moet je hoofd dus vrij ver naar boven richten om dit punt te zien. Zoek daarbij een donkere plek uit. In de bebouwde kom en in de buurt van kassen is het spotten van vallende sterren lastig door lichtvervuiling.

Het is verstandig om een warme zomerjas aan te trekken. In het oosten daalt de temperatuur naar 6 tot 11 graden. In het westen is het door de sluierbewolking minder koud met 12-16 graden. Wel zijn daar vanwege de sluierwolken minder meteoren te zien. Er staat daarbij slechts een zwakke zuidoostenwind.

Pieknacht verloopt helaas bewolkt
Dit jaar zijn, mits het helder is, veel meer meteoren te zien dan vorig jaar. Vanwege nieuwe maan is het tijdens de pieknacht, de nacht van zondag op maandag, namelijk extra donker. Vanuit het westen neemt echter de bewolking toe en in het westen valt ’s nachts regen. In het uiterste oosten komen zondagavond nog enkele opklaringen voor, waardoor daar nog wel vallende sterren kunnen worden gezien.

Liefhebbers kunnen terecht in het westen van Duitsland. Daar is het een groot deel van de nacht nog helder en kunnen circa 40-60 vallende sterren per uur worden gespot. In gebieden die écht pikkedonker zijn kan een ervaren waarnemer ongeveer 100 meteoren per uur waarnemen. Koud is het niet met midden in de nacht temperaturen tussen 16 en 20 graden. De zuidoostenwind is zwak tot matig.

Stofdeeltjes van komeet Swift-Tuttle
De meteorenzwerm Perseïden is afkomstig van komeet Swift-Tuttle. Kometen verliezen onder invloed van straling van de zon constant stukjes steen, meteoroïden genaamd. Wanneer dit ruimtestof onze atmosfeer met hoge snelheid binnendringt begint het steentje te gloeien. Dit komt door wrijving en het samendrukken van de lucht vóór de meteoroïde uit. Ook wordt het pad van de vallende ster door de hoge valsnelheid elektrisch geladen. Bij het opheffen van het ladingsverschil komt straling vrij en dat zien we als licht.

Kijktips
Hieronder enkele tips voor het kijken naar de vallende sterren van de Perseïden.

  • Het beste kijkmoment ligt midden in de nacht, rond 3:30 uur. Ook ’s avonds en in de eerste helft van de nacht zijn al veel meteoren te zien.
  • Kijk naar het noordoosten naar een punt op ongeveer tweederde tussen de horizon en het hoogste punt aan de hemel.
  • Check voor je wilt gaan kijken de weersverwachting om te weten hoeveel bewolking komende nacht voorkomt en hoe groot de kans is op opklaringen.
  • Zoek een donkere plek op zonder kunstlicht. Vanuit het open veld zal je meer zien dan vanuit je verlichte achtertuin in de stad.
  • Zorg dat je vrij zicht hebt op de hemelkoepel. Zelfs als bomen, struiken of gebouwen maar een klein deel van de hemel afschermen kun je veel vallende sterren missen.
  • Laat je ogen zo’n 15 minuten wennen aan het donker, dan nemen je ogen meer waar. Kijk dus tijdens het wachten ook niet op je smartphone met fel licht.
  • Neem regelmatig een pauze, want door het turen vermoeien je ogen vrij snel.

Zorg dat je fit bent en voldoende eet en drinkt. Deze energie hebben je ogen nodig om goed te kunnen kijken.