Vallende sterren van de Perseïden komende nacht goed te zien

Nederland – Komende nacht is het hoogtepunt van de meteorenzwerm Perseïden. Het beste moment om de Perseïden waar te nemen is om 4:45 uur. Het weerbeeld is zeer gunstig, want het is helder en de temperatuur is aangenaam. Helaas valt het aantal vallende sterren van de Perseïden dit jaar tegen.

Zoals altijd in augustus passeert de meteorenzwerm Perseïden de aarde. Dit levert meerdere nachten met vallende sterren op, maar komende nacht is daarvan de pieknacht. De omstandigheden zijn echter niet ideaal in onze omgeving en er zijn ieder uur slechts 10 tot 18 meteroren te zien. Eén van de slechte omstandigheden is onder andere dat de maan vol is en voor 100% verlicht. Het is daardoor een flinke stoorzender. Door de volle maan zijn dit jaar alleen de helderste meteoren zichtbaar.

Ook is het aantal vallende sterren dit jaar in onze omgeving niet groot en dat is jammer, want het weer werkt wel mee. De nachten zijn namelijk helder en het is heerlijk weer om buiten te zijn om ze te spotten. De kijkrichting is naar het oosten tot noordoosten en ze verschijnen op een hoogte van 67 graden. Ter indicatie: 90 graden is loodrecht boven iemand zijn hoofd.

Heldere hemel bij aangename temperaturen

Het weerbeeld laat een heldere hemel zien en de maan is vol. De maan komt om 22:16 uur op in het oosten- tot zuidoosten en gaat om 7:41 uur onder in het westen- tot zuidwesten. De vallende meteorenzwerm van de Perseïden zijn dus in de nacht te zien met de maan in de rug.

De temperatuur daalt vanavond geleidelijk en om 23:00 uur is het nog op veel plaatsen warm met 20 tot 23 graden. Om 2:00 uur is het 17 tot 22 graden en om 5:00 uur is het afgekoeld naar 14 tot 20 graden met steeds de laagste temperaturen in het oosten en de hoogste in het westen. In stedelijke gebieden blijft het nog een paar graden warmer.

Lees ook: dit is het beste weer om naar de sterren te kijken.

Waar kan je het best kijken

Hoe donkerder de omgeving, hoe beter, maar dat gaat natuurlijk lastig met de heldere volle maan aan de hemel. Vallende sterren zijn gewoon te spotten vanuit de achtertuin, maar wie een donker plekje opzoekt buiten de stad ziet  wellicht meer. Om de Perseïden te spotten moet men richting het noordoosten kijken en de beste periode is tussen 2:00 en 5:00 uur. Gedurende de nacht verplaatst het punt waaruit de Perseïden komen (de radiant) zich van een hoogte van 47 naar 69 graden.

Ook de komende nachten zijn nog vallende sterren van de Perseïden te zien, maar het worden er elke nacht wel (nog) minder.

Lees nog meer tips om vallende sterren te zien

Wat zijn vallende sterren

Vallende sterren of meteoroïden zijn hele kleine stukjes ruimtepuin die onze dampkring binnendringen. Zodra dat gebeurt gaan deze steentjes gloeien en dat zie je als een lichtspoor. Dit lichtspoor wordt een meteoor genoemd. Wist je dat meteoren helemaal niet branden als ze door onze atmosfeer zoeven. Hoe dat zit lees je in het artikel wat zijn vallende sterren.

Bron
Weeronline
Back to top button