Vallende sterren Perseïden op komst

Nederland – Volgende week beweegt de aarde door de meteorenzwerm van de Perseïden. Tijdens de nacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 augustus zijn de meeste vallende sterren te zien. Op het beste moment zijn dat er zo’n 20 per uur. De kans op helder weer is groot, maar bewolking ligt op de loer. Vergeleken met andere jaren is het aantal zichtbare meteoren van de Perseïden laag.

Er zijn dit jaar tijdens de pieknacht ongeveer 10-18 vallende sterren per uur te zien die afkomstig zijn van de Perseïden. Samen met nog een paar andere vallende sterren komt het totaal ook dan uit op 12-20 meteoren per uur.

Waarom dit jaar een beperkte sterrenregen?
Bij gunstige condities kunnen de Perseïden in de pieknacht zo’n 85 vallende sterren per uur opleveren. Dat het er dit jaar minder zijn komt vooral doordat het dit jaar volle maan is. Door het storende licht van de maan zijn alleen de helderste vallende sterren te zien. Ook valt de echte piek op zaterdag om 8 uur ’s ochtends en dan is het al licht. Kijken op het absolute piekmoment zit er dus niet in. Ook staat de meteorenzwerm van de Perseïden niet loodrecht boven ons hoofd. Wanneer dat wel het geval is zijn ze het beste zichtbaar.

Beste kijkmoment
Het beste kijkmoment, met de meeste zichtbare vallende sterren, is op 13 augustus rond 4:45 uur. Er zijn er dan zo’n 20 per uur te zien. Daarbij kan het beste gekeken worden naar het oosten tot noordoosten. Een vallende ster is dan te zien als een snel, helder en nalichtend spoor. De valsnelheid is duizelingwekkend hoog: bijna 214.000 km/uur.

Belangrijk is natuurlijk dat er tijdens het beste kijkmoment geen bewolking aanwezig is. Komende week is het meestal helder weer. Juist richting de pieknacht tonen verschillende weermodellen wel kans op wat bewolking en enkele buien. Toch is ook dan de kans op helder weer vooralsnog 75%. Het is afwachten hoe het precies uitpakt.

Wie niet het risico wil lopen tegen een bewolkte hemel aan te kijken kan ook al kijken in de nachten voor de pieknacht. Ook dan zijn er zo’n 10-20 vallende sterren per uur te zien. Op 10 augustus om 3:30 uur zijn er zelfs 22 te zien. De kans op helder weer is dan 95%. De nachten verlopen volgende week zacht met rond middernacht vaak nog temperaturen van 20 graden en minima rond 15 graden.

In dit artikel geven we tips om optimaal naar vallende sterren te kunnen kijken.

Wat zijn vallende sterren eigenlijk?
Vallende sterren, of meteoroïden, zijn hele kleine stukjes ruimtepuin die onze dampkring binnendringen. Zodra dat gebeurt, gaan deze steentjes gloeien en dat is te zien als een lichtspoor. Dit lichtspoor wordt een meteoor genoemd. Meer uitleg is te lezen in ons artikel Wat zijn vallende sterren?

Video: https://vimeo.com/661419135

Bron
Weeronline
Back to top button