Vallende sterren Boötiden lang niet overal te zien

Nederland – Wisselvallig weer met wolkenvelden, enkele buien en slechts lokale opklaringen zal de vallende sterren van de Boötiden komende nacht op veel plaatsen aan het oog onttrekken. Op plaatsen waar het wel helder is kunnen rond 7:00 uur 30 vallende sterren per uur zichtbaar zijn. De komende jaren zullen de Boötiden nauwelijks te zien zijn met slechts enkele vallende sterren en een storende maan. Pas in 2027 zijn de condities gunstig met maximaal 90 vallende sterren per uur.

Tijdens opklaringen zijn in de nacht van woensdag naar donderdag de vallende sterren van de Boötiden te zien. Het hoogtepunt van de sterrenregen is donderdagochtend en daarom is het beste kijkmoment om 7:00 uur voordat het licht wordt. In totaal kunnen zo’n 30 vallende sterren zichtbaar zijn.

Het is dan wisselvallig weer met wolkenvelden, enkele buien en lokale opklaringen. De kans op opklaringen is in het noorden van het land iets groter dan in het zuiden. Ook langs de westkust is kans op tijdelijke opklaringen. De Boötiden kunnen dus lokaal te zien zijn, maar op welke schaal is onzeker. De sterrenregen zal lang niet overal te zien zijn.

De kans op de sterrenregen in een verlichte omgeving te zien is veel kleiner dan op een donkere plek. Dit komt doordat er rond 7:00 uur veel minder vallende sterren zijn dan tijdens de piek in de ochtend en een deel van de vallende sterren zijn te zwak om op een plek met veel licht op te merken.

Drie jaar wachten op flinke sterrenregen
Daarna zullen we drie jaar moeten wachten voordat deze meteorenzwerm veel vallende sterren veroorzaakt. De komende twee jaar kunnen we tijdens de pieknacht hooguit 10 vallende sterren per uur verwachten en in 2026 is daarbij de maand ook erg storend. Pas in 2027 kunnen de Boötiden weer 90 vallende sterren per uur opleveren.

Bron
Weeronline
Back to top button