Vallei Accountants wordt nieuwe accountant fusiegemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond

Uithuizen – De gemeenteraden van de vier fusiegemeenten (BMWE), moeten nog officieel instemmen met de benoeming. Zodra dat geregeld is, mag Vallei Accountants ook de jaarrekeningen controleren voor Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond. Zoals Accountancy eerder meldde, gaf Deloitte vorig jaar aan de controle van de jaarrekening van een aantal kleinere gemeenten niet meer uit te willen voeren. Ook de vier Groningse gemeenten behoorden hierbij. Zij stelden Deloitte zelfs aansprakelijk voor het per direct opzeggen van het lopende contract.

Big Four trekt zich terug van gemeentemarkt

Deloitte is niet het enige Big Four-accountantskantoor dat zich terugtrekt van de gemeentemarkt. Aangezien gemeenten een groot aantal zorgtaken van het Rijk onder de hoede hebben gekregen, zijn zij voor accountantskantoren uiterst complexe klanten geworden. De Big Four kampen bovendien met capaciteitsproblemen omdat zijn moeten voldoen aan de verzwaarde kwaliteitseisen en de verplichte accountantswissel van grote beursgenoteerde bedrijven. Gemeenten zijn simpelweg financieel niet meer zo aantrekkelijk voor de Big Four Accountantskantoren.

Zoektocht naar kleiner accountantskantoor

Steeds meer gemeenten moeten dus op zoek naar een nieuw, vaak kleiner, accountantskantoor. Vallei Accountants uit Groningen springt in het gat dat is ontstaan. Naast Tiel, gaan zij nu voor de Groningse fusiegemeenten aan de slag. Omdat de aanstelling van de accountant nog definitief moet worden bekrachtigd voordat deze het werk op zich kan nemen, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken de vier gemeenten voor het indienen van de jaarrekeningen uitstel verleend (van 31 juli) tot 30 september.

Back to top button