fbpx
1.7 C
Delfzijl
16 januari 2021 16:22

UWV: In Groningen minder mensen van WW naar bijstand

Groningen – Het aantal WW-uitkeringen nam in Groningen in oktober licht af. Ook in het afgelopen jaar daalde het aantal mensen met een WW-uitkering in Groningen. De gunstige economie zorgde ervoor dat meer mensen werk vonden tijdens of vlak na hun WW-uitkering en dat minder mensen doorstroomden naar de bijstand.

Iets minder WW-uitkeringen in oktober
Eind oktober telde Groningen 8.052 WW-uitkeringen. Dat is 2,6% van de Groningse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Groningen nam in oktober af met 35 uitkeringen (-0,4%) ten opzichte van vorige maand. Per sector zijn er grote verschillen. De WW steeg onder uitzendkrachten – onder andere werkzaam in horeca en bij hoveniers – en vanuit seizoensgevoelige sectoren als horeca en landbouw. In sectoren als industrie, zorg & welzijn en onderwijs daalde de WW.

Fors minder mensen van WW naar bijstand
Fors minder mensen stromen na afloop van een WW-uitkering van UWV naar de bijstand bij de gemeente. Uit cijfers van UWV blijkt dat in de provincie Groningen 785 mensen in 2018 na het einde van een WW-uitkering in de bijstand komen. Dat zijn er ruim 200 minder dan een jaar eerder. Sinds de start van de economische crisis eind 2008 is deze doorstroom naar de bijstand niet zo laag geweest. Steeds meer mensen vinden vanuit de WW werk. Ruim 7 op de 10 van de mensen (71%) van wie de WW-uitkering afliep in 2018 hadden tijdens of uiterlijk binnen een maand na het beëindigen van de uitkering een baan. Dat is meer dan in voorgaande jaren. In 2016 lag dat aandeel nog op 69%.

Voorkomen doorstroom naar bijstand
Niet iedereen heeft na een WW-uitkering recht op een bijstandsuitkering. Een uitkering bij de gemeente is afhankelijk van eigen vermogen en van het inkomen van een partner. Bovendien betekent de overgang van de WW naar de bijstand vaak een achteruitgang in inkomen. UWV zet daarom intensieve persoonlijke dienstverlening in, onder andere voor mensen waarvan de WW-uitkering bijna eindigt. Daarnaast is er samenwerking met gemeenten gericht op het voorkomen van instroom in de bijstand.

Wisselend beeld in Nederland
In Nederland kwam het aantal WW-uitkeringen eind oktober uit op 233.481. Dat is 2,6% van de beroepsbevolking. Vorige maand waren dat er 233.364. In de afgelopen maand nam het aantal WW-uitkeringen landelijk licht toe met 117 (0,1%). Het landelijk beeld is wisselend met een daling van de WW in 7 provincies en een stijging in 6 provincies. Een jaar eerder telde Nederland nog 269.003 WW-uitkeringen. Daarmee daalde de WW in Nederland op jaarbasis met 35.522 uitkeringen (-13,2%). Op jaarbasis daalde de WW in alle provincies.

Regionale verschillen
In oktober nam in twee van de noordelijke provincies – Friesland en Drenthe – het aantal WW-uitkeringen toe. In Groningen daalde het aantal WW-uitkeringen licht. Ten opzichte van vorig jaar was overal in het noorden een afname te zien.    

  • UWV verstrekte eind oktober in de provincie Friesland 9.132 WW-uitkeringen; 2,2% meer dan vorige maand. In Friesland was het aantal WW-uitkeringen eind oktober 13,3% lager dan vorig jaar.
  • Het aantal WW-uitkeringen in Drenthe nam in oktober toe met 0,7% naar 6.949. Ten opzichte van vorig jaar is er in de provincie Drenthe sprake van een daling van 16,6%.

Volg ons op

10,774FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten