fbpx
12.6 C
Delfzijl
woensdag 23 september 2020
Home Economie UWV: Afname WW-uitkeringen in Groningen in vergelijking met eerder dit jaar

UWV: Afname WW-uitkeringen in Groningen in vergelijking met eerder dit jaar

Groningen – In augustus nam het aantal WW-uitkeringen in Groningen af. Na een sterke toename aan het begin van de coronacrisis daalt de WW nu al enkele maanden. Ook jongeren ontvangen minder vaak een WW-uitkering. Veel jongeren werken in sectoren als horeca en uitzendbranche die in de eerste maanden na de corona-uitbraak zwaar getroffen zijn. Inmiddels trekt de werkgelegenheid weer aan en vinden zij nu weer vaker werk. Vergeleken met vorig jaar ligt het aantal WW-uitkeringen in augustus wel een stuk hoger.

Afname WW in augustus
Eind augustus telde Groningen 9.644 WW-uitkeringen. Dat is 3,1% van de Groningse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Groningen nam in augustus af met 504 uitkeringen (-5,0%) ten opzichte van juli. In augustus daalde het aantal WW-uitkeringen in vrijwel alle sectoren, met een uitzondering: het onderwijs. In het onderwijs lopen veel tijdelijke contracten van leraren af voor de zomervakantie. Na de zomervakantie vinden zij vaak weer werk. Vanuit de uitzendbranche en horeca nam het aantal WW-uitkeringen het sterkst af ten opzichte van een maand eerder. Na de sterke toename van WW-uitkeringen aan het begin van de coronacrisis lijken deze sectoren op dit moment licht te herstellen. Jongeren werken vaak in de uitzendbranche en horeca, veelal met kortlopende tijdelijke contracten. Maar hoewel aan het begin van de coronacrisis het aantal WW-uitkeringen onder jongeren het sterkst steeg, daalt de WW nu het meest in hun leeftijdscategorie.  

Stijging WW op lange termijn minder groot
Eind augustus 2020 telde Groningen 1.577 WW-uitkeringen meer (+19,5%) dan in augustus 2019. Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal WW-uitkeringen snel opgelopen. Het verschil met vorig jaar is in augustus minder groot dan in de maanden mei, juni en juli. In de maanden maart tot en met mei verloren vooral veel jongeren met een uitzendcontract, oproepcontract of tijdelijk contract hun baan. Zij vinden nu weer vaker werk.

Minder tekorten, nog wel kansen
Het coronavirus heeft grote invloed op de arbeidsmarkt. De spanning op de arbeidsmarkt is afgenomen: gemiddeld zijn er minder vacatures en meer werkzoekenden dan voor de coronacrisis. Voor verschillende beroepen en sectoren wordt dit verschil duidelijk zichtbaar, bijvoorbeeld in de dienstverlening (waaronder horecaberoepen en schoonmaak). Toch zijn er nog steeds sectoren en beroepen waar veel vraag is naar personeel. Voor veel technische en ICT beroepen bijvoorbeeld kunnen veel werkgevers moeilijk aan personeel komen.

Crisis biedt ook kansen!
Vorige maand heeft UWV Groningen meegezocht naar kandidaten voor Transcom. Transcom is een ‘facilitair’ klantencontactcenter en zij hebben de opdracht van de GGD gekregen om op te schalen met de functie van medewerker Bron- en contactonderzoek. Heel actueel nu er veel corona-testen afgenomen moeten worden. De vacatures waren snel vervuld en het is mooi om te zien hoeveel mensen graag een steentje bij willen dragen om het virus in te dammen. “Dit is ook wat de kandidaten bij mij aangeven,’ zegt Berber Thasing, adviseur werkgeversdiensten. “Daarom vind ik het ook fantastisch dat er vanuit UWV nu 15 kandidaten zijn aangenomen.” Transcom is nog op zoek naar meer kandidaten. Heb je interesse, stuur dan een e-mail naar berber.thasing@uwv.nl

In augustus: overal in Nederland daling WW
Landelijk daalde het aantal WW-uitkeringen. Eind augustus telde Nederland 291.660 WW-uitkeringen. Dat is 3,1% van de beroepsbevolking. Vorige maand waren er 300.801 WW-uitkeringen in Nederland. In alle provincies daalde het aantal WW-uitkeringen. De afname was het grootst in provincies met veel seizoenswerk, zoals in Zeeland en de noordelijke provincies. Een jaar eerder telde Nederland nog 236.592 WW-uitkeringen. Daarmee steeg de WW in Nederland op jaarbasis met 55.068 uitkeringen (23,3%). De stijging van de WW op jaarbasis is in alle provincies zichtbaar. Het sterkst is deze in Noord-Holland en Zeeland, twee provincies waar het toerisme een grote rol speelt.

Regionale verschillen
In augustus was de ontwikkeling van de WW in het noorden gunstiger dan in de meeste andere regio’s. In alle drie de noordelijke provincies nam het aantal WW-uitkeringen af. Ten opzichte van vorig jaar was overal in het noorden een toename van het aantal WW-uitkeringen te zien.   

  • UWV verstrekte eind augustus in de provincie Friesland 10.841 WW-uitkeringen; 4,2% minder dan vorige maand. In Friesland was het aantal WW-uitkeringen eind augustus 19,5% hoger dan vorig jaar.
  • Het aantal WW-uitkeringen in Drenthe nam in augustus af met 4,6% naar 8.058. Ten opzichte van vorig jaar is er in de provincie Drenthe sprake van een stijging van 13,4%.