Uitwisseling Japanse jongeren in Delfzijl weer groot succes

Delfzijl – Van 2 t/m 7 augustus jl. organiseerde de Stichting Stedenband Delfzijl – Shunan City de 29e uitwisseling van jongeren tussen Delfzijl en Shunan City (Japan). Dit jaar was een delegatie van 15 jongeren uit Shunan City te gast in Delfzijl. De jongeren verbleven bij gastgezinnen. Eén van deze gastgezinnen was de familie Mulder uit Bierum. Zij hadden als gast Haruka Nomiyama, 14 jaar oud. De familie Mulder schreef onderstaand verslag over hun ervaring: 

Nu de Japanse gasten weer terug zijn in Shunan City blijft in Delfzijl een leuke herinnering achter.  De uitwisseling tussen Japanse jongeren heeft altijd weer veel impact bij zowel de kinderen als de gastgezinnen. De intensieve omgang van de gastgezinnen met hun Japanse gastkind zorgt voor enorme tranen bij het vertrek. Het is een mooi gezicht als je op de aankomst dag van de Japanse delegatie iedereen nog onwennig ziet kijken naar elkaar. Het is ook best spannend, want je gaat op jonge leeftijd in een land, 10.000 kilometer verderop, een week wonen bij een compleet onbekend gezin. Nu is het voor de organiserende Stichting Stedenband Delfzijl – Shunan City niet onbekend meer. De organisatie is zich goed bewust van de emotie en vriendschappen die ontstaan, maar het blijft toch altijd weer een bijzonder gezicht.

Dit jaar waren de Japanse jongeren tussen de 12 en 17 jaar jong. Bij aankomst werden ze verwelkomd op het gemeentehuis en nog voordat ze voorgesteld werden aan hun gastgezinnen presenteerden ze zichzelf in de Engelse taal. Ze hadden ook een schoolopdracht mee gekregen. Ondanks dat ze allemaal een paar woorden Engels spreken, blijft het handen- en voetenwerk, maar uiteindelijk begrijpt iedereen elkaar goed. Zowel het gastgezin als de Japanse student leert veel van het bezoek. Cultuurverschillen en smaken zijn er wel degelijk, maar wederzijds respect en begrip zorgen voor een prachtige week met elkaar.

Het gezin Mulder uit Bierum is nu voor de derde keer betrokken bij de uitwisseling. Dochter Ilse is 3 jaar geleden naar Japan geweest en bewaart goede herinneringen aan dat bezoek. Vooral het bezoek aan Hiroshima heeft veel indruk gemaakt. Japan heeft haar hart gestolen en ze zal zeker terug gaan. Ze wil naast haar oude gastgezin ook een bezoek brengen aan de twee Japanse jongeren die bij de familie Mulder zijn geweest. Het korte bezoek blijkt steeds heftig en intens.

De stichting had ook dit jaar weer een gevarieerd programma samengesteld waarin cultuur, sport en bezienswaardigheden binnen en buiten de gemeente plaatsvonden. Binnen de gemeente werd er standaard een bezoek aan de molen in Farmsum gebracht, maar nieuw dit jaar was het bezoek aan het schip van de zeekadettenkorps, lunchen op het gemeentehuis, een bezoek aan de boerderij van de familie te Braake uit Tjuchem en de verzorging van de sportieve activiteiten door Dojo Kyocho Delfzijl.

Maar het eerste weekend kon door de gastgezinnen zelf ingevuld worden. Gastgezin Mulder heeft dat samen met gastgezin Wolswijk uit Termunten ingevuld. De beide dochters, Sanne en Ilse, kennen elkaar van een uitwisseling en ook tussen de gastgezinnen groeide er een vriendschap. Mooie bijkomstigheid is dat hun beide Japanse jongeren ook zeer goed met elkaar overweg konden. Op de zaterdag zijn zij met elkaar naar Groningen geweest, waar natuurlijk de Martinitoren bekeken en beklommen moest worden. Met een bootje werd nog een grachtentocht gemaakt door de stad. Uiteindelijk werd er gegeten bij Neel en Geer in Bierum, die speciaal voor de Japanse gasten een heerlijke proeverij samen hadden gesteld. Ook is er dat weekend gebarbecued, zijn er kaartspellen gespeeld en is er naar elkaars favoriete muziek geluisterd. Erg leuk was het uitzetten van twee zeehonden in de Eemshaven, huilers die weer sterk genoeg waren om op eigen kracht in zee te zwemmen om hun eigen vis te vangen.

Nu de Japanse jongeren weer thuis zijn, blijft de herinnering. Foto’s en filmpjes worden nog vaak bekeken en een bedankje per mail, van de ouders van een student aan een gastgezin, ontroerd.

Uitwisseling naar Shunan City zomer 2020
In de zomer van 2020 zal de Stichting Stedenband Delfzijl – Shunan City de 30e uitwisseling organiseren. De Stichting zal dan met een groep van 16 jongeren afreizen naar Shunan City. De Stichting is op zoek naar jongeren tussen de 14 en 18 jaar oud die interesse hebben in dit uitwisselingsprogramma en Japan beter willen leren kennen. De uitwisseling staat gepland van cq. 30 juli t/m 8 augustus 2020. Jongeren kunnen zich aanmelden voor de informatiebijeenkomst (die begin 2020 zal worden gehouden) door het sturen van een e-mail naar info@delfzijlshunancity.nl onder vermelding van naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum. 

Back to top button