Twee miljoen euro subsidie voor uitbreiding opslagbedrijf Sealane in de Eemshaven

Eemshaven – Op- en overslagbedrijf Sealane in de Eemshaven krijgt twee miljoen euro subsidie van de provincie voor de uitbreiding van de bedrijfslocatie. Bij Sealane worden levensmiddelen, zoals vis, opgeslagen en verscheept. De subsidie wordt gebruikt voor de bouw van een nieuw vrieshuis, een nieuwe kade en een nieuw systeem om producten naar de schepen te transporteren. In totaal wordt ruim 6 miljoen euro geïnvesteerd, wat op termijn minimaal zeven banen moet opleveren.

Extra vriescellen

Sealane is al sinds de jaren zeventig in de Eemshaven gevestigd en houdt zich daar bezig met de opslag en overslag van verschillende soorten lading die over zee of land worden aangevoerd. Het nieuwe vrieshuis heeft twee vriescellen, die in totaal plaats bieden aan 6000 pallets. Verder legt Sealane een nieuwe kade aan, onder andere voor schepen van Nor Lines AS uit Noorwegen, die op LNG (Liquified Natural Gas) varen. Met de komst van deze kade kan het nieuwe vrieshuis straks optimaal gebruikt en bediend worden.

Sneller transport

De derde vernieuwing is een zogeheten ‘roll-on-roll-off-faciliteit’, een systeem waarmee de lading in een schip gereden kan worden. Als de faciliteit klaar is, is Sealane het eerste bedrijf in de Eemshaven met zo’n systeem, in combinatie met een wekelijkse lijndienst. Met het systeem kunnen goederen sneller getransporteerd worden, doordat verschillende goederenstromen tegelijk verwerkt kunnen worden. Door de verschillende investeringen kan het bedrijf in de Eemshaven blijven, waarmee er werkgelegenheid voor het Noorden behouden blijft.

RIG

De subsidie komt uit de Regionale Investeringssteun Groningen (RIG 2015), een regeling met geld van het ministerie van Economische Zaken en de Economic Board Groningen, de organisatie die zich inzet voor de economische versterking in het aardbevingsgebied. Door de aansluiting bij de RIG komt het geld van de Economic Board terecht bij grotere initiatieven in de regio. De RIG werd in 2014 in het leven geroepen vanwege het faillissement van een aantal bedrijven in de Eemsdelta. De provincie en het Rijk stelden toen subsidie beschikbaar voor nieuwe bedrijven, bedoeld om het gebied verder te ontwikkelen en de werkgelegenheid te behouden en te vergroten. Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) beoordeelt de subsidieaanvragen.

Back to top button