Twee leerlingen ISK Eemsdeltacollege exposeren bijzondere tekeningen bij Galerie Gewaagd

Hornhuizen – Afgelopen vrijdag was de opening van de expositie ‘Getekend?! bij ‘Galerie Gewaagd’ in Hornhuizen. Niet zomaar een expositie door reguliere kunstenaars, maar een serie aan tekeningen en schilderijen gemaakt door twee jonge vluchtelingen uit Syrië.

Op zoek naar een veilig onderkomen Lujain Nijm (17 jaar) en Fatma Nasan (16 jaar) wonen nu iets langer dan twee jaar in Nederland. Gevlucht uit het door oorlog verscheurde Syrië op zoek naar een veilig onderkomen. Na wat omzwervingen door Nederland kwamen de twee meiden terecht in Delfzijl. Daar gaan ze naar de Internationale Schakelklas (ISK) van Eemsdeltacollege.

Niet zomaar een tekening
Tijdens de lessen leren de leerlingen ISK de Nederlandse taal en dat gaat ze goed af. Naast Nederlands krijgen de leerlingen veel verschillende vakken aangeboden, waaronder ook kunst. Tijdens de kunstlessen van docente Marjolien Kippersluys geven ze uiting aan hun gevoel. Fatma beschrijft het als volgt: ‘Tekenen is mijn hobby en ik vind dat het iets is wat ik kan vertellen over mijzelf. Iets over wat in mij zit, mijn binnenkant. Wanneer ik teken voel ik mij rustig en vrij!’ Toen de twee meiden hoorden dat Galeriehoudster Tally Kosmeier, van ‘Galerie Gewaagd’, het leuk vond om de werken van de meiden in de galerie te exposeren, waren ze erg verbaasd. ‘Zouden mensen ons werk echt mooi vinden?’; vroeg Lujain aan haar docenten.

Tijdens de opening vrijdagmiddag verzorgen andere leerlingen uit de Internationale Schakelklas van Eemsdeltacollege verschillende internationale hapjes. Ook hebben de leerlingen een gezamenlijk project van hout gemaakt over ‘thuis zijn’. En Wia Buze, één van de ISK docenten Nederlands, heeft een muzikale bijdrage gegeven tijdens de opening.

De expositie loopt vanaf 3 juni tot 10 juli en is in de weekenden te bezichtigen bij ‘Galerie Gewaagd’ (www.galeriegewaagd.nl), Dijksterweg 2 in Hornhuizen.Back to top button