fbpx
5.5 C
Delfzijl
woensdag 13 november 2019
Home Weer en natuur Tropische dag met warmterecords

Tropische dag met warmterecords

Nederland – Vandaag komt de temperatuur vrijwel overal ruim boven de 30 graden uit en zeer lokaal kan het zelfs 36 graden worden! Met deze bijzonder hoge temperaturen zullen wederom warmterecords sneuvelen. In het zuiden blijft het vanavond nog lang tropisch warm. Voor wie niet houdt van de hitte is er goed nieuws, er is namelijk koeler weer in aantocht.

’s Ochtends vroeg is het heerlijk zonnig met 17-20 graden. De temperatuur loopt rap op. Aan het eind van de ochtend is het in het zuiden en oosten lokaal al tropisch met 30 graden.

Vanmiddag wordt het heet. Normaal is het in deze tijd van het jaar 21-22 graden, maar hier gaat het kwik vandaag ruimschoots overheen. Het warmst wordt het aan het eind van de middag. De maxima komen uit op 31-32 graden in het noorden, 32 à 33 in de Randstad en het midden en circa 32 graden op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden. In Zeeuws-Vlaanderen, Brabant, Limburg, de Achterhoek en Twente wordt het 34-35 graden. In het oosten van Limburg en de Achterhoek kan het zeer lokaal zelfs 36 graden worden! De luchtvochtigheid is zeer laag en daardoor voelt de hitte ‘droog’ en Zuid-Europees aan.

Ook aan de stranden is het tropisch met maxima van een graad of 32. In de Zuid-Hollandse duinen loopt het kwik zelfs op naar 35 graden. Omdat zeewind uitblijft is het de hele dag heet aan de kust en daarmee ideaal weer om naar het strand te gaan. Op de Wadden en aan de noordkust is het wel iets koeler met 27-30 graden.

Hoge zonkracht
De zon schijnt volop en er is een hogezonkracht. De UV-index is vandaag 8, waardoor een onbeschermde huid tussen 12:00 en 14:00 uur al binnen 10-15 minuten rood kleuren.

In de avond kan er nog lang buiten gezeten worden, want het blijft nog erg lang zonnig en warm. In het zuiden is het aan het begin van de avond zinderend heet. Pas na 22:00 uur zal de temperatuur daar onder de 30 graden dalen. Aan het eind van de avond is het in het zuiden nog 26-27 graden. Op de Wadden is het dan een graad of 22.

Nieuwe warmterecords?
Het huidige landelijke warmterecord komt uit 1957 en staat op 34,1 graden in Volkel. Zodra het vandaag warmer wordt is er sprake van de warmste 29 juni die ooit ergens in Nederland gemeten is. Daarnaast zal naar verwachting ook het officiële warmterecord in De Bilt sneuvelen. Dit record staat momenteel op 31,0 graden en stamt ook uit 1957.

Ergste hitte voorbij
Morgen wordt het ook op een aantal plaatsen tropisch warm, maar zulke hoge temperaturen als vandaag worden niet verwacht. De wind draait naar het westen en er komt iets koelere lucht onze kant op. Aan de kust is het met 22-24 graden heerlijk weer. In het binnenland komen de maxima uit op 25-28 graden. In het zuidoosten en oosten stijgt het kwik naar 29-30 graden. Overdag ontstaan er stapelwolken. De warmte wordt dit weekend niet afgesloten met onweersbuien.

Koeler weer in aantocht
Vanaf maandag is het beduidend koeler, maar met maxima van 19-24 graden is het nog prima weer. Deze temperaturen zijn heel normaal voor begin juli. Na de hitte is de natuur hard toe aan water. Maandag kan de natuur een beetje profiteren van wat regen. Vooral in de noordelijke helft is dan kans op enkele buien. Dinsdag is wederom kans op een aantal buien en wordt het iets minder warm dan op maandag. De maxima komen dan uit op 17-21 graden.

Advertenties
Advertenties