fbpx

Trendscenario van de Sport Toekomstverkenning (STV) brengt opgaven voor de sport in beeld

Nederland – Aan de hand van kernindicatoren sport en beweging geeft het trendscenario van de Sport Toekomstverkenning (STV) een inschatting van toekomstige ontwikkelingen tot 2030. Dit trendscenario gaat er van uit dat er geen nieuw beleid wordt gevoerd en kijkt niet té ver in de toekomst, omdat de ontwikkelingen dan onzekerder worden.

Het trendscenario wijst uit dat de sport in Nederland voor vier opgeven komt te staan. Er zijn extra inspanningen nodig om meedoen en het verenigingsleven te bevorderen. Ook gezondheid bevorderen door bewegen, het ontwikkelen van talenten, presteren en prijzenwinnen en het beleven van evenementen staat centraal in de toekomstverkenning.

Opgaven voor het verenigingsleven
Het verenigingsleven in Nederland is uniek en bestaat al sinds 1879, toen Pim Mulier de Haarlemse Football Club oprichtte als eerste Nederlandse sportvereniging. Er is al een aantal jaar een verschuiving te zien van de sportvereniging naar individueel sporten. Het trendrapport verwacht dan ook dat er een verschuiving komt naar andere typen sport, zoals hardlopen en bootcampen in zelfgeorganiseerde groepjes maar ook extreme sporten als klimmen en kitesurfen. Dit geldt niet voor alle verenigingen: in Groningen blijkt bijvoorbeeld de scouting onverminderd populair

Lennard Regtop van het sportieve online platform FitForBeach bevestigd deze verschuiving. ‘Wij zien dat mensen veel informatie opzoeken over benodigdheden voor individuele sporten, van een krachtstation en gewichten voor krachttraining vanuit huis tot fiets-, wandel-, en hardloopbenodigdheden.’

Meer nadruk op gezondheid en bewegen
Er wordt steeds meer waarde toegeschreven aan een gezonde leefstijl. Dit speelt dan ook een grote rol in de mate waarin Nederlanders sporten en bewegen. Hoe ouder mensen worden, hoe vaker ze sporten voor hun gezondheid en minder belang hechten aan hun prestaties. Jongeren vinden dit echter wel belangrijk. Ook willen ze data over hun sportieve activiteiten met anderen delen. Technologische ontwikkelingen, zoals apps, smartwatches en virtuele coaches, geven de autonome sporter feedback over de conditie en prestaties. 

Talentontwikkeling
Op het gebied van topsport heeft Nederland het altijd goed gedaan. Op basis van het aantal inwoners is Nederland het 65e land ter wereld, terwijl het gekeken naar de Olympische medailleranking tot de top 7 behoorde in 2017 en de 8e plek innam op de Paralympische medailleladder. Al sinds 2001 is de plaats van Nederland op de internationale medaillespiegel redelijk stabiel dankzij een goede talentontwikkeling en goede sportinfrastructuur. Het trendscenario verwacht echter dat Nederland deze positie niet kan behouden doordat de concurrentie van andere landen zal toenemen. Dit komt enerzijds vanuit een sterkere economische groei waardoor de middelen op het gebied van topsport toenemen, of door een bevolkingsgroei waardoor er meer talenten zijn door de grotere aanwas. 

Beleven van evenementen
Nederlanders brengen graag een bezoek aan sportwedstrijden en evenementen of volgt sport via de televisie. Normaliter vinden er jaarlijks zo’n 600 sportevenementen plaats met meer dan 5.000 bezoekers. Nu zijn er door corona in 2020 haast geen wedstrijden met publiek geweest. Op de langere termijn verwacht Sport Toekomstverkenning (STV) dat wedstrijden weer live bezoekers gaan ontvangen. Daarnaast is te zien dat de sportfan sport steeds vaker volgt via gepersonaliseerde media. 

Back to top button